Φαίνεται πως το μίσος του Ερντογάν για οτιδήποτε θυμίζει τα χιλιάδες χρόνια παρουσίας των Ελλήνων στην Πόλη, δεν μπορεί να το κρύψει, ακόμα κι αν προσπαθεί να το τοποθετήσει πίσω από τον υποτιθέμενο τουρκικό «νόμο».

Μετά την μετατροπή του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί το 2020, το Μνημείο της Χριστιανοσύνης δεν έχει απλά αφεθεί στη μοίρα του αλλά και στις ορέξεις κάθε φανατικού ο οποίος θα θελήσει να το βρωμίσει, να το καταστρέψει ή να το βεβηλώσει.

Νέες εικόνες ντροπής κυκλοφορούν στα social media κάνοντας τον γύρο του Διαδικτύου ενώ η επισκευή της Αυτοκρατορικής Πύλης φαίνεται πως έγινε με ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόχειρο τρόπο.

«Πυρά» από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Κωνσταντινούπολης

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, που είχε μοιραστεί και τις φωτογραφίες με την αυτοκρατορική πύλη που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, σε νέα του ανάρτηση δημοσίευσε φωτογραφίες με κρεμασμένα παπούτσια ανάμεσα στους τοίχους του ιστορικού κτηρίου.

Όπως έγραψε «η κατάσταση στην Αγία Σοφία φθάνει σε επίπεδο προσβολής του ιερού χαρακτήρα και της ιστορικής της αξίας. Ζητώ από τις αρμόδιες αρχές να θέσουν τέρμα σε αυτό το όνειδος λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευαισθησία εκατομμυρίων ανθρώπων για την Αγία Σοφία», ενώ πρόσθεσε «154 κάμερες, 69 άτομα προσωπικό ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία δεν τα βλέπουν;».

 

Ένας βανδαλισμένος σκουπιδότοπος 

Οι εικόνες της φθαρμένης αυτοκρατορικής Πύλης στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών με μια οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την καταγγελία της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης στα social media.

Το ΥΠΕΞ προσθέτει πως «καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 φαίνεται πως ήταν καθοριστική για την Αγία Σοφία, αφού οι χρήστες του Twitter καταγγέλλουν πως προφανώς η Τουρκία δεν μπορεί να προστατέψει το μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και παρατηρείται πλήθος βανδαλισμών.


Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η ανάρτηση της Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στο Twitter με την οποία κατήγγειλε: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση στηλιτεύει την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ‘δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε’. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».


Σύμφωνα με το sigmalive.com στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από το μεγάλο συνωστισμό.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Έρευνα για την αυτοκρατορική πύλη
Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών. Όπως έγινε γνωστό, δύο διοικητικοί και δύο τεχνικοί επιθεωρητές της Διεύθυνσης ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση καταστροφής της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για πύλη από το 1890, από τις παλαιότερες που υπάρχουν στο μνημείο, από την εποχή που λειτουργούσε και πάλι ως μουσουλμανικό τέμενος.


Tις τελευταίες ώρες στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, αναρτώνται φωτογραφίες και βίντεο από εικόνες φθοράς στην Αγία Σοφία, με ποικίλα σχόλια. Βίντεο του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνει φθορές στους εσωτερικούς τοίχους του μνημείου, πίσω ακριβώς από την αυτοκρατορική πύλη που από τότε διακρίνονται σημάδια βανδαλισμού στην όψη της.

Πηγή φωτογραφίας: twitter @ajans_muhbir