Η ρωσική υπερσύγχρονη φρεγάτα, «Admiral Makarov», η οποία ναυπήγηθε πρόσφατα και είναι το κύριο πλοίο του ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασσας φαίνεται πως χτυπήθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παρόλο που οι πληροφορίες και τα δεδομένα είναι ανεπιβεβαίωτα από επίσημες αρχές, εντούτοις τοπικό μέσο ενημέρωσης της Οδησσού μετέδωσε ότι μια πυρκαγιά σημειώθηκε στο πλοίο, που έπλεε κοντά στο Φιδονήσι, χθες Πέμπτη βράδυ (5/5) προς τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με αποτέλεσμα σωστικά πλοία και πτητικά μέσα να σπεύσουν στην περιοχή.


Ακόμα αναφέρεται ότι η ρωσική φρεγάτα χτυπήθηκε από αντιπλοϊκό πύραυλο τύπου Neptune, ο ίδιος ακριβώς τύπος βλήματος που βύθισε το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva. Ακόμα, πηγές ανοιχτής πληροφόρησης δείχνουν ότι ένα UAV τύπου RQ-4B Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί κοντά στην περιοχή.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Telegram, το μέσο ενημέρωσης Dumskaya αναφέρει ότι ανεπίσημες ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός «περιστατικού» στη φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία όμως επιπλέει δίχως πρόβλημα. Πάντως αρκετοί αναλυτές έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος, περιμένοντας νέες πληροφορίες για την επιβεβαίωση του περιστατικού.



Έκκληση στους Γιατρούς του Κόσμου για το Αζογστάλ

Η Ουκρανία έκανε έκκληση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ουκρανών μαχητών που βρίσκονται ακόμη μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών ανέφερε ότι έγραψε στην μη κυβερνητική οργάνωση ζητώντας της να αξιολογήσει την φυσική και πνευματική κατάσταση των μαχητών, να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους “Ουκρανούς των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν από την Ρωσική Ομοσπονδία”.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και έχει καλέσει τους μαχητές στο εργοστάσιο να παραδοθούν.

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει εκεί για να απομακρύνει τους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν “σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο” και “συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας”, αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν δεν γίνεται αναφορά σε εκεχειρία, ενώ ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ ότι θα τηρήσει μονομερή κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, από χθες, Πέμπτη, ως το Σάββατο, για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από τις εγκαταστάσεις του τεράστιου αυτού εργοστασίου.

Ωστόσο ένας Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στην χαλυβουργία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι “δεν κρατούν την υπόσχεσή τους” για εκεχειρία.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση αμάχων από την Αζοφστάλ. “Το επόμενο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα δοθούν αργότερα” στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

“Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Αζοφστάλ”, σημείωσε παράλληλα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. “Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της”, πρόσθεσε νωρίτερα σήμερα, ενώ οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας υπολογίζονται σε περίπου 200.

Η κατάληψη της Αζοφστάλ θα επέτρεπε στη Μόσχα να δηλώσει ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο άκρο του Ντονμπάς, η οποία είχε σχεδόν 500.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά έχει καταστραφεί από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της μόνον μια σημαντική πόλη στην Ουκρανία, την Χερσώνα.

Ουκρανοί δηλώνουν τις τελευταίες μέρες πως υποψιάζονται ότι η Μόσχα θέλει να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στην Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 με μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι θέλει να διοργανώσει παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων την “Ημέρα της Νίκης”, όπως έκαναν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 όταν κατέλαβαν την μεγάλη ουκρανική πόλη Ντονέτσκ.

“Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, παρέλαση αιχμαλώτων διεξήχθη στο Ντονέτσκ. Έβαλαν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να παρελάσουν στους δρόμους, ενώ τους πετούσαν σκουπίδια. Οκτώ χρόνια μετά, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το ξανακάνει αυτό στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη, μαζί με αμάχους με στρατιωτικές στολές”, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε καμία από τις πληροφορίες αυτές. Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της περιοχής δήλωσαν μόνον ότι ορισμένες πινακίδες κυκλοφοριακής σήμανσης στη ρωσική γλώσσα εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα της πόλης, αντικαθιστώντας αυτές που ήταν στην ουκρανική και την αγγλική γλώσσα.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter