Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA,  Γουίλιαμ Μπερνς, η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, που επικεντρώνεται τώρα στο Ντονμπάς στα ανατολικά και στο νότο είναι «τουλάχιστον εξίσου επικίνδυνη και ίσως «ακόμη πιο επικίνδυνη» φάση απ’ ό,τι η πρώτη.

«Πιστεύω ότι ο Πούτιν έχει ποντάρει πολλά σε αυτή τη δεύτερη φάση μιας απίστευτα άσχημης και βίαιης επίθεσης εναντίον των Ουκρανών», είπε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα προσπαθεί «να προσαρμοστεί σε κάποια από τα διδάγματα από τις αποτυχίες της πρώτης φάσης», τονίζοντας παράλληλα ότι η CIA δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο διευθυντής της CIA υποστήριξε ακόμη ότι «ο Πούτιν βρίσκεται σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ηγέτης «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο». Τόνισε ακόμη ότι πολλά, περιλαμβανομένης της έκτασης του πολέμου και το κατά πόσον οι εδαφικές βλέψεις της Ρωσίας θα παραμείνουν περιορισμένες στα νοτιοανατολικά ή θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν ξανά την Οδησσό, το Κίεβο και άλλες περιοχές - θα εξαρτηθούν από το αν οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιδείξουν δυναμική τις επόμενες εβδομάδες.

Το «τεράστιο λάθος του Πούτιν» 

«Συμφωνώ απολύτως ότι είναι ανεύθυνο - είναι πολύ επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι μιλούν πάρα πολύ, είτε διαρρέουν ιδιωτικά είτε μιλούν δημόσια για συγκεκριμένα θέματα πληροφοριών», είπε ο Μπέρνς. Και επεσήμανε: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος - το μεγαλύτερο λάθος του Πούτιν - στον σχεδιασμό αυτής της εισβολής και στη συνέχεια στην έναρξή της που υποτίμησε τους Ουκρανού. Και νομίζω ότι είναι εξίσου λάθος για οποιονδήποτε από εμάς να υποτιμά αυτό που φέρνει στο τραπέζι από άποψη πληροφοριών για την υπεράσπιση της χώρας του».

Ο Μπερνς παραδέχτηκε ότι προκαλεί «ανησυχία» το γεγονός ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι η ρητορική του δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτική για μια διευρυμένη συμμαχία, εάν αυτό συμφωνήσουν τελικά οι δύο σκανδιναβικές χώρες και το ΝΑΤΟ να κάνουν, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό.

Η Κίνα

Ο πρώην διπλωμάτης καριέρας μίλησε επίσης για το πώς αντιλαμβάνονται στην Κίνα τον πόλεμο και τη συνεχιζόμενη, σιωπηρή υποστήριξη του Πεκίνου σε αυτόν. «Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του Σι Τζινπίνγκ στη συνεργασία του με τη Ρωσία του Πούτιν», είπε ο Μπερνς, επικαλούμενος τη μακροσκελή κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο χώρες πριν από την έναρξη της εισβολής. «Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη δέσμευση και των δύο ηγεσιών σε μια εταιρική σχέση που η καθεμία θεωρεί χρήσιμη, κυρίως σε ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, είπε επίσης ότι το Πεκίνο είχε πιθανότατα μια «πικρή εμπειρία» παρακολουθώντας τη σύγκρουση να εκτυλίσσεται τις τελευταίες 10-11 εβδομάδες και ότι ο Σι ήταν πιθανότατα «αναστατωμένος» από την πιθανή ζημιά στη φήμη του να συσχετίσει την Κίνα με τη «βαρβαρότητα» του πολέμου του Πούτιν.

Αν και η παγκόσμια αντίδραση στη ρωσική εισβολή πιθανότατα δεν είχε διαβρώσει την αποφασιστικότητα του Σι να αποκτήσει, με την πάροδο του χρόνου, τον έλεγχο της Ταϊβάν, η σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας και η συντονισμένη απάντηση της Δύσης πιθανότατα επηρέασαν τους υπολογισμούς του, είπε ο διευθυντής της CIA. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι αιχμηρά μαθήματα, στα οποία η κινεζική ηγεσία δίνει προσοχή», είπε.