Σε βίντεο καταγράφηκε η καταστροφη του πλέον σύγχρονου ρωσικού άρματος μάχης από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν πύραυλο σουηδικής κατασκευής για αυτό τους το χτύπημα.

Στις εικόνες το νέο T-90M εκρήγνυται και τυλίγεται σε μια τεράστια πύρινη μπάλα στη διάρκεια μαχών στην ανατολική Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, όπου οι αμυνόμενοι φέρονται να απώθησαν τους εισβολείς προς τα σύνορα.

Στην αρχή του βίντεο διακρίνονται καπνοί και φλόγες να υψώνονται από αρκετά άλλα σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι τραβήχτηκε εν μέσω λυσσαλέας επίθεσης. Ξαφνικά μια ρουκέτα κάνει στάχτη το τανκ στέλνοντας φλόγες και κομμάτια μετάλλου στον ουρανού.

Το βίντεο τράβηξε drone στη διάρκεια της μάχης του Στάρι Σαλτίβ, βόρεια του Χαρκόβου και το έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Το πλήγμα για το γόητρο των ρωσικών δυνάμεων καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το γεγονός ότι το πανάκριβο, κόστους περίπου 4,7 εκατ. ευρώ τανκ φέρεται να καταστράφηκε από σουηδικής κατασκευής εκτοξευτή ρουκετών αξίας μόλις 21.000 ευρώ!


Τα τανκ Τ-90M του Πούτιν, τα πιο προηγμένα άρματα μάχης της ρωσικής πολεμικής μηχανής, μετέχουν στις επιχειρήσεις για την κατάληψη του Ντονμπάς. Η Ρωσία φέρεται να διαθέτει περίπου 100 τέτοια τανκς και πριν τον πόλεμο θεωρούνταν το καμάρι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς διαθέτουν αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα, αυτόματο σύστημα στόχευσης με μεγαλύτερη ακρίβεια και την ικανότητα να εκτοξεύουν πυραύλους και οβίδες, ενώ διαθέτουν και οπλοπολυβόλα.

Σουηδικό «κεντρί»

Κάθε τανκ Τ-90 διαθέτει τριμελές πλήρωμα, διαθέτει αυτονομία καυσίμων για 550 χλμ και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 60 χλμ/ώρα. Προστατεύεται με ειδική θωράκιση σχεδιασμένη ώστε να εκρήγνυται όταν χτυπηθεί, μειώνοντας τη διεισδυτική ισχύ εισερχόμενων πυρών, ενώ όταν στοχεύεται από δέσμη λέιζερ εισερχόμενου πυραύλου μπορεί να εκτοξεύσει χειροβομβίδες καπνού για να μειώσει τις πιθανότητες να πληγεί.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το ρωσικό τανκ διαλύθηκε από έναν εκτοξευτήρα πυραύλων Carl Gustaf σουηδικής κατασκευής χωρίς ανάκρουση. Σε ανάρτησή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε: «»το καμάρι της ρωσικής βιομηχανίας τανκ καταστράφηκε από έναν σουηδικό εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών Carl Gustaf. Ευχαριστούμε τον σουηδικό λαό και τον βασιλιά για τη βοήθειά τους»