Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αποζημίωσης αναφορικά με εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Μια γυναίκα της οποίας ο αρραβωνιαστικός πέθανε μετά τη λήψη του εμβολίου κατά του κοροναϊού της AstraZeneca θα γίνει το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα λάβει αποζημίωση ύψους 120.000 λιρών, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά η GB News.

Μέχρι τώρα, δεν έχει εκδοθεί κανένα ποσό ως αποζημίωση σε περισσότερα από 1.300 άτομα που τη διεκδίκησαν είτε γιατί οι ίδιοι φέρουν κάποια βλάβη είτε γιατί έχασαν κάποιον συγγενή τους μετά τον εμβολιασμό.

Η πρώτη αποζημίωση
Μετά από μήνες εκστρατείας η Vikki Spit ανακοίνωσε ότι θα λάβει την αποζημίωση μετά τον θάνατο του 48χρονου μουσικού συντρόφου της και μελλοντικού συζύγου της, Zion.

Οκτώ ημέρες μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου, στις 13 Μαΐου της περυσινής χρονιάς, ο τραγουδιστής ένιωσε έναν έντονο πονοκέφαλο. Εισήχθη σε νοσοκομείο του Νιούκαστλ – όπου πέθανε έξι ημέρες αργότερα από εγκεφαλική αιμορραγία.

Στο πιστοποιητικό θανάτου του καταγράφονται «μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες που προκλήθηκαν από αιμορραγία», η αιτία της οποίας ήταν επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κοροναϊό.

Η Vikki, 39 ετών, ανακοίνωσε τα νέα απόψε στην εκπομπή GB News του Mark Steyn, ο οποίος είχε στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το αίτημά της δίνοντας βήμα σε συγγενείς ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από παρενέργειες του εμβολίου.

Δεν μπορούν πλέον να μας χλευάζουν
Η Vikki δήλωσε ότι αισθάνεται επιτέλους σαν να έχει αναγνωριστεί, αλλά ορκίζεται να συνεχίσει να αγωνίζεται για άλλους – πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν τώρα να δικαιούνται και οι ίδιοι αποζημίωση. «Είναι το πρώτο βήμα στη μάχη», είπε. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να μας χλευάζουν και να λένε ότι ‘βγάζουμε πράγματα από το μυαλό μας’ και να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουμε».

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τους ανθρώπους που έχουμε χάσει. Πρόκειται για την αναγνώριση.

«Νομίζω ότι είναι αηδιαστικό το γεγονός ότι οι συγγενείς και οι παθόντες χρειάστηκε να αγωνιστούν επί ένα χρόνο για να λάβουν αυτή τη στήριξη, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Τι προβλέπει η Βρετανία για τις αποζημιώσεις
Το Πρόγραμμα αποζημίωσης για παρενέργειες των εμβολίων ξεκίνησε στη Βρετανία το 1979, με στόχο να αποζημιώνει όσους παθαίνουν «βαριά αναπηρία μετά από εμβολιασμό για συγκεκριμένες ασθένειες».

Συνήθως, οι αποφάσεις για τέτοια ζητήματα παίρνουν γύρω στους έξι μήνες, αλλά όσοι έχουν προσφύγει για παρενέργειες από τον εμβολιασμό για covid, μπορεί να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο – εξ ου και η αγανάκτηση της μνηστής του αδικοχαμένου τραγουδιστή.

Ο μουσικός Lord Zion δεν είχε παρενέργειες από το εμβόλιο για μία εβομάδα μετά από την πρώτη δόση, αλλά η μνηστή του τηλεφώνησε για ασθενοφόρο την όγδοη ημέρα , όταν ο μουσικός δεν είχε δυνάμεις ούτε για να σηκωθεί από το κρεβάτι του.

 

πηγή: in.gr