Ως «βήμα καλής θέλησης» χαρακτηρίζουν οι Ρώσοι την αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπουν λίγο καιρό πριν οι Ουκρανοί στρατιώτες απάντησαν με το ιστορικό, πλέον, «άντε γαμ@@@» όταν δέχθηκαν την απειλή εξόντωσης από πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού το οποίο πλησίασε στο νησία.

Το Φιδονήσι κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις από τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και επίθεση κατά την διάρκεια της νύκτας.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Φιδονήσι και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει την εξαγωγή της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέπει πλέον στο Κίεβο να κάνει σπέκουλα επί μίας επικείμενης διατροφικής κρίσης λέγοντας ότι είναι αδύνατον να εξαγάγει σιτηρά εξαιτίας του πλήρους ελέγχου που ασκεί η Ρωσία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

«KABOOM!», έγραψε στο Twitter ο Αντριι Γέρμακ, ο αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν υπάρχουν πια ρωσικές δυνάμεις στο Φιδονήσι. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έκαναν καλή δουλειά».

 

Το Φιδονήσι ελέγχει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο ρωσικός αποκλεισμός εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών.

Η κατάληψη του Νησιού των Φιδιών από τις ρωσικές δυνάμεις έμεινε στην ιστορία από την απάντηση που έδωσε μέσω του ασυρμάτου η ουκρανική φρουρά του νησιού όταν έλαβε την εντολή να παραδοθεί: «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γα…θείτε».

Το περιστατικό αποτυπώθηκε στο γνωστό πλέον ουκρανικό γραμματόσημο. Την ημέρα της έκδοσης του γραμματοσήμου, οι ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν το καταδρομικό Moskva, την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μπόρις Τζόνσον: Οι Ουκρανοί έχουν πράγματι τη δύναμη να απωθήσουν τη Ρωσία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται.

«Εάν ψάχνατε ενδείξεις για την εκπληκτική ικανότητα των Ουκρανών να αντεπιτίθενται, να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και να απωθούν τους Ρώσους, τότε κοιτάξτε αυτό που συνέβη μόλις σήμερα στο Νησί των Φιδιών, όπου και πάλι η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας θα φθάσουν στο 2,5% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος έως τα τέλη αυτή της δεκαετίας.

Γραμματόσημο οι υπερασπιστές του νησιού

Οι ηρωικοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους το Φιδονήσι έγιναν γραμματόσημο.

Τα ουκρανικά ταχυδρομεία παρουσίασαν το νέο τους γραμματόσημο που έχει πάνω τους ουκρανούς στρατιώτες που τα έβαλαν με τους Ρώσους εισβολές στη Μαύρη Θάλασσα και έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, ρωσικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε το νησί και ζήτησε από τους στρατιώτες να παραδοθούν.

Ωστόσο, η ομάδα των Ουκρανών στρατιωτών που βρισκόταν στο φυλάκιο και το υπερασπιζόταν με τη ζωή του απάντησε στους Ρώσους: «Άντε γ@@@τε».

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το ρωσικό πλοίο να έχει σκοτώσει τους 13 Ουκρανούς, ωστόσο, τελικά, οι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και δεν εκτελέστηκαν.