Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρονται να υιοθετήσουν τη μικρούλα Άγια, το μωρό που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου, στα βορειοδυτικά της Συρίας, μετά τον ολέθριο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. 

 
Η Άγια (Aya), το όνομα της οποίας σημαίνει «θαύμα» στα αραβικά, συνδεόταν ακόμη με τη μαμά της με τον ομφάλιο λώρο όταν εντοπίστηκε από τις ομάδες διάσωσης και ανασύρθηκε από τα ερείπια. 

Ολόκληρη η οικογένειά της, η μαμά, ο μπαμπάς της και τα τέσσερα αδελφάκια της, σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους, στην πόλη Τζιντίρες (Γίνδαρος).

«Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα σε άθλια κατάσταση. Είχε καρούμπαλα, μώλωπες, ήταν παγωμένη και μετά βίας ανάσαινε» αναφέρει ο Χάνι Μαρούφ, ο παιδίατρος που την παρακολουθεί. 

 
Οι πρώτες εικόνες της ανάσυρσης της μικρούλας από τα ερείπια, γυμνής και κατάλευκης από τη σκόνη, έκαναν το γύρο του διαδικτύου. 



Ενδιαφέρον για υιοθεσία από χιλιάδες ανθρώπους

Η τυχερή μικρούλα βρίσκεται πλέον σε σταθερή κατάσταση και, παρότι η ζωή του ξεκίνησε κάτω από τις πιο δυσοίωνες συνθήκες, η περίπτωσή του έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, αλλά και το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν τρόπους για την υιοθεσία της. 

 
«Είμαι έτοιμη να αναλάβω και να υιοθετήσω αυτό το παιδί, αν οι νομικές διαδικασίες το επιτρέπουν» ανέφερε παρουσιάστρια της κουβετιανής τηλεόρασης, ενώ ο Khalid Attiah, διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, έχει δεχτεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θέλουν να την υιοθετήσουν. 

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει αυτή τη στιγμή. Έως ότου επιστρέψουν οι μακρινοί συγγενείς της, θα την αντιμετωπίζω σαν δικό μου παιδί» ανέφερε ο δρ. Attiah που έχει μια κόρη μόλις τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Άγια. 

Αυτή τη στιγμή, η σύζυγός του θηλάζει το μωρό μαζί με το δικό τους.

Ντόπιος δημοσιογράφος ανέφερε στο βρετανικό κρατικό κανάλι πως το 90% της πόλης έχει καταστραφεί από το σεισμό. 

Στη Συρία, πάνω από 3.000 άνθρωποι -στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί των ελεγχόμενων από την αντιπολίτευση συριακών εδαφών- έχουν χάσει τη ζωή τους στον τρομακτικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας. 

Πηγή: BBC