Πριν από μερικές ημέρες η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους δολιοφθορείς (σαμποτέρ) για να ανατρέψει την ηγεσία της λιλιπούτειας χώρας της, να σταματήσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου προέβη στις δηλώσεις αυτές αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του αποκάλυψε σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αποσκοπεί στο να προκαλέσει την «καταστροφή της Μολδαβίας» και μέρες αργότερα παραιτήθηκε η κυβέρνηση της χώρας.

Η Σάντου, η χώρα της οποίας συνορεύει με την Ουκρανία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τις προθέσεις της Μόσχας ως προς αυτή την πρώην σοβιετική Δημοκρατία όπως και για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η ίδια είπε ότι στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται πολίτες από τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, τη Λευκορωσία και τη Σερβία που έχουν εισέλθει στην Μολδαβία και προσπαθούν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες στην προσπάθεια «να αλλάξουν την νόμιμη κυβέρνηση με μια παράνομη κυβέρνηση που θα ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία».