Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε όλη την Ευρώπη, ωθεί την κυβέρνηση της Σουηδίας στην απόφαση λήψης νέων μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έχει γίνει γνωστό πρόκειται να επιβάλει περισσότερα μέτρα για να αναχαιτίσει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και την κλιμακούμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Πρόσφατα είχαν ανακοινωθεί νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες στη χώρα, καθώς είχε αποφασιστεί πως τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι δικαίωμα θα έχουν να μπουν στη Σουηδία μόνο όσοι έχουν αρνητικό τεστ.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αναμφίβολα. Το επίπεδο των μολύνσεων στη Σουηδία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», είπε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η τηλεργασία, όπου είναι εφικτό,, το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων και η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Μέχρι τις 23:00 ανοιχτά τα εστιατόρια

α εστιατόρια θα κλείνουν πλέον στις 23:00 και θα επιτρέπεται η παραμονή στον χώρο μόνο σε καθήμενους αλλά σε τραπέζια με ανώτατο αριθμό πελατών τους οκτώ.

Επίσης, οι ενήλικες καλούνται να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους σε εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, αλλά αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μήνα.

Χαμηλά τα ποσοστά νοσηλείας

νώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί, σημειώνοντας νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με covid-19 παραμένει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο εκείνο που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Εξάλλου και ο αριθμός των νέων θανάτων είναι σχετικώς χαμηλός.

Πάνω από 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται με COVID και σχεδόν οι 100 σε ΜΕΘ.

Η πίεση στο σύστημα υγείας επιτείνεται από την εξάπλωση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού και από τις ελλείψεις στο προσωπικό, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.