Απίστευτα είναι όσα συμβαίνουν στον Καναδά τις τελευταίες ώρες καθώς η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό για τους οδηγούς φορτηγών οδήγησε σε κινητοποιήσεις μεγάλης κλίμακας στην πρωτεύουσα Οττάβα, με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να μεταφέρεται σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον καναδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα CBC.

Αυτό συνέβη μετά από μια μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρία εναντίον των εντολών για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID-19, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά το Σάββατο.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια διαμαρτυρία που ονομάστηκε «Κονβόι Ελευθερίας» ενάντια στην απαίτηση εμβολίου για διασυνοριακούς φορτηγατζήδες, έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στους κανονισμούς της κυβέρνησης του Τριντό για τον κορωνοϊό.

Χιλιάδες φορτηγατζήδες και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα το Σάββατο για να ζητήσουν τον τερματισμό των εντολών υποχρεωτικού εμβολιασμού και άλλους περιορισμούς στη δημόσια υγεία, ανέφερε το Canadian Broadcasting Corporation.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">More from the CBC's Judy Trinh:https://t.co/95OLqaT27u

? CBC News Alerts (@CBCAlerts) January 29, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν άνθρωποι με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάποιοι έφεραν ακόμη και πινακίδες με επιθετική και χυδαία ρητορική που απευθύνονταν κυρίως στον Καναδό πρωθυπουργό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Globe and Mail.

Η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για πιθανή βία, αφού εκατοντάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τον κοινοβουλευτικό χώρο. Μάλιστα, πολλοί διαδηλωτές εθεάθησαν να χορεύουν πάνω σε πολεμικό μνημείο.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">I am sickened to see protesters dance on the Tomb of the Unknown Soldier and desecrate the National War Memorial. Generations of Canadians have fought and died for our rights, including free speech, but not this. Those involved should hang their heads in shame.

? General / Général Wayne Eyre (@CDS_Canada_CEMD) January 29, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τζάστιν Τριντό είπε ότι το κομβόι αντιπροσώπευε μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των Καναδών. Περίπου το 90% των διασυνοριακών οδηγών φορτηγών στον Καναδά και το 77% του πληθυσμού έχουν κάνει δύο εμβόλια κατά του COVID.

Ο Τριντό ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ομοσπονδιακούς εργαζόμενους την παραμονή των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ τον περασμένο μήνα ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την εντολή εμβολιασμού για διασυνοριακούς φορτηγατζήδες.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">Trucks rolled into Canada's capital Ottawa to stage a massive protest against Prime Minister Justin Trudeau's COVID-19 vaccine mandates in front of parliament https://t.co/dL1vgluXfy pic.twitter.com/3VUmpqu35K

? Reuters (@Reuters) January 29, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

ηγέτης των Συντηρητικών Έριν Ο' Τουλ αντιτίθεται στις εντολές και εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαμαρτυρία μετά από συνομιλίες με ορισμένους από τους φορτηγατζήδες την Παρασκευή.

«Υποστηρίζω το δικαίωμά τους να ακούγονται και καλώ τον Τζάστιν Τριντό να συναντηθεί με αυτούς τους σκληρά εργαζόμενους Καναδούς για να ακούσει τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Ο' Τουλ μετά τη συνάντηση.<

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">CANADA - Truckers against medical discrimination. This convoy is now heading to Ottawa and is 70km long,

We stand with you Canada. #NoVaccinePassports #NoMandatoryVaccines #Covid_19 pic.twitter.com/pYGQI6mTty

? Bernie's Tweets (@BernieSpofforth) January 24, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Η Canadian Trucking Alliance, η οποία εκπροσωπεί περίπου 4.500 μεταφορείς, ιδιοκτήτες-διαχειριστές και προμηθευτές του κλάδου, αντιτάχθηκε στη διαδήλωση.

«Ζητάμε από το καναδικό κοινό να γνωρίζει ότι πολλοί από τους ανθρώπους που βλέπετε και ακούτε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με τη βιομηχανία φορτηγών», ανέφερε το Σάββατο.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">Convoy leaving from Beauce, Quebec, Canada and heading to Ottawa. pic.twitter.com/gO0XaDgHr8

? Marie Oakes (@TheMarieOakes) January 29, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

CTA προέτρεψε τους φορτηγατζήδες που συμμετείχαν να το κάνουν ειρηνικά και στη συνέχεια να φύγουν από την Οτάβα. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας είχαν πει ότι θα παραμείνουν στην Οτάβα έως ότου η κυβέρνηση εγκαταλείψει τις εντολές. Οι δρόμοι του κέντρου της πόλης θα μπορούσαν να είναι «βουλωμένοι» για μέρες.

«Αν χρειαστεί να μείνω εδώ δύο μήνες, θα είμαι εδώ», είπε κάποιος.