Όταν ο Μουζαφέρ Καγιασάν προσβλήθηκε από την Covid-19 πίστεψε ότι ήρθε η ώρα να πεθάνει, αφού έπασχε από λευχαιμία.

μως, δεκατέσσερις μήνες αργότερα –και έπειτα από 78 συνεχόμενα θετικά τεστ– είναι ακόμα ζωντανός! Και ακόμα προσπαθεί να ξεφορτωθεί το μικρόβιο!

Στην Τουρκία ο 56χρονος κατέχει το ρεκόρ τους ασθενούς με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καταγεγραμμένη μόλυνση από Covid-19, πιθανότατα επειδή το ανοσοποιητικό του είναι αποδυναμωμένο.

Μολονότι μπαινοβγαίνει σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης από τον Νοέμβριο του 2020, το ηθικό του παραμένει ψηλά. «Υποψιάζομαι ότι είναι η γυναικεία εκδοχή της Covid-19, έχει πάθει εμμονή μαζί μου» είπε χαριτολογώντας όταν την περασμένη εβδομάδα για άλλη μία φορά το τεστ PCR βγήκε θετικό.

Εδώ και 14 μήνες παραμένει αποκομμένος από τον έξω κόσμο: τους εννέα τους πέρασε στο νοσοκομείο και τους άλλους πέντε στο διαμέρισμά του. Η εγγονή του, η Άζρα, μένει στον κήπο όταν τον επισκέπτεται και μιλούν μέσα από τη γυάλινη πίσω πόρτα του σπιτιού.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που προσβάλλονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 διατρέχουν κίνδυνο παρατεταμένης μόλυνσης με σοβαρό, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρσι στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Άλλη μελέτη, της Leukemia & Lymphoma Society, δείχνει ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους δεν παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα, ακόμη και αν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο γιατρός του Μουζαφέρ Καγιασάν, ο Σεράπ Σιμσέκ Γιαβούζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, είπε αυτή η περίπτωση μόλυνσης είναι η πιο μακροχρόνια που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Οι ειδικοί τον παρακολουθούν στενά, για την περίπτωση που αναπτύξει κάποια παραλλαγή του κορονοϊού.

«Η περίπτωση ενός ασθενούς που βγαίνει θετικός [σ.σ. στα τεστ] επί 441 ημέρες δεν είναι κάτι που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα», είπε ο Τσαγκρί Μπούκε, λοιμωξιολόγος και κλινικός μικροβιολόγος στο νοσοκομείο Ατζιμπάντεμ.

Λόγω των θετικών τεστ ο 56χρονος δεν μπορεί να εμβολιαστεί, αφού οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πρώτα να αναρρώσουν για να κάνουν το εμβόλιο. Ο Μουζαφέρ Καγιασάν, που εκτός των άλλων έχει χάσει την όσφρηση και τη γεύση του, ζητά από τις Αρχές τουλάχιστον να χαλαρώσουν κάπως την απομόνωσή του.

Ο γιος του, Γκοκάν Καγιασάν, είπε αστειευόμενος ότι ο πατέρας του ήταν ανέκαθεν «θετικός» άνθρωπος, αλλά όχι κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Λέγαμε συνέχεια πόσο θετικός είναι και τώρα βρέθηκε θετικός [σ.σ. στην Covid-19] και δεν μπορεί να γίνει αρνητικός. Ο ίδιος λέει ότι κόλλησε στο κόκκινο φανάρι και δεν μπορεί να το περάσει».