Σε νέα του "αυτοκρατορική" συνέντευξη, ο πρόεδρος της Τουρκιάς, χαρακτήρισε «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ταυτόχρονα, όχι μόνο ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες στην περιοχή αλλά και γεωτρήσεις οι οποίες, όπως είπε, προβλέπονται από αυτή τη συμφωνία.

Η συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber TV o Τούρκος πρόεδρος τα είχε όλα: Γιγαντοοθόνη, σουλτανική καρέκλα και μπόλικη απετροπέπεια. Ο Ερντογάν ανέφερε πως «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (δείχνοντας -σε γιγιαντοοθόνη- χάρτη με το Καστελόριζο και την θάλασσα ανατολικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».

Κάλεσε επίσης «δυνατές διεθνώς εταιρείες» να συνεργαστούν με την Τουρκία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Μεσογείου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε για ακόμα μία φορά πως η συμφωνία με τη Λιβύη προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών και διασφαλίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα.

Δεν μπόρεσε φυσικά να κρατηθεί και αναφέρθηκε στον από δεκαετιών πόθο των τούρκων, την αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών αναφέροντας χαρακτηριστικά:«στην πραγματικότητα [η συμφωνία με τη Λιβύη] αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης είναι ο Σαράζ και ότι ο Χαφτάρ δεν έχει νομιμοποίηση.

Επίσης, ανέφερε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».

Σε μία έξαρση μεγαλομανίας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί, ουσιαστικά απείλησε τις ΗΠΑ με κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ, «εάν αυτό καταστεί αναγκαίο». Αυτό είναι η απάντησή του στις κυρώσεις και τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον.

«Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ουσιαστικά ο τούρκος Πρόεδρος απείλησε ανοιχτά την Ουάσινγκτον ότι εάν συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του θα προβεί σε αντίποινα. Είναι άλλωστε εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πήρε σαφή θέση για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, τονίζοντας πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.