Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και επιμένοντας στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Σε ζωντανή μετάδοση ακολούθησε τελετή υπογραφής του διατάγματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος κηρύσσει επί της ουσίας άκυρη την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

O Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς στα περί «πραξικοπήματος» το 2013 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση για να ακολουθήσει η σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν.

Επέμεινε πως η Ρωσία κινήθηκε στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, και είναι το Κίεβο που αρνήθηκε τη λύση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, διαμηνύοντας πως πλέον το Κίεβο πρέπει να παραιτηθεί από το Ντονμπάς, και αν δεν το πράξει θα ευθύνεται για οποιαδήποτε μελλοντική αιματοχυσία.

Το διάγγελμα του Πούτιν έληξε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ:

«Έπρεπε να λάβω μία άμεση απόφαση. Υπογράφω διάταγμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό»

«Οι κυρώσεις που μπορεί να μας επιβάλουν δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Θέλουν να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα. Θέλουν να κάνουν έναν ακαριαίο πόλεμο με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν σπίτια στο Ντονμπάς. Φέρνουν οχήματα και βαρέα όπλα. Ο βομβαρδισμός των αμάχων δεν σταματά. Ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι Δυτικοί μας εταίροι, πώς μπορούν να το ανέχονται; Ο μόνος λόγος είναι ότι οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς δεν δέχονταν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά τους δικαιώματα, να μιλούν την γλώσσα τους» ανέφερε λίγο πριν την ανακοίνωση την απόφασή του.