Αύριο Δευτέρα ξεκινολυν οι «δίχως όρους» διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία προκειμένου να τερματιστεί, αν είναι δυνατόν η αιματοχυσία που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.

Μετά από αρκετά «μπρος - πίσω» αναφορικά με την επιλογή του σημείου όπου θα συναντηθούν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών (η Ρωσία πρότεινε το Μινσκ της Λευκορωσίας ενώ η Ουκρανία της Βαρσοβία ή την Κωνσταντινούπολη), οι εκπρόσωποι των δύο θα συναντηθούν στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ, στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.

Εκεί όπου το 1986, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας...

Σημαδιακό;

Η αυριανή μέρα θα δείξει...

2>Η τραγική ιστορία του Πριπιάτ

ο Πριπιάτ ήταν κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας.

Πήρε το όνομα της από τον κοντινό ποταμό Πρίπιατ, και ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1970, όπου αποτέλεσε την ένατη πυρηνική πόλη (ένα είδος κλειστής πόλης) στη Σοβιετική Ένωση, ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ.

Ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1979 και είχε αναπτυχθεί σε πληθυσμό των 49.360 μέχρι τη στιγμή που εκκενώθηκε, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένης μέρας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Παρόλο που το Πρίπιατ βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας Ιβάνκιβ, η πόλη έχει σήμερα την ιδιότητα της σημαντικής αποκλειστικής ζώνης με αποτέλεσμα να διοικείται από την ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου. Το Πρίπιατ εποπτεύεται, επίσης, από το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, το οποίο διαχειρίζεται δραστηριότητες για ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

2>Μετά το ατύχημα

ο 1986, η πόλη της Σλάβουτιτς κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το Πρίπιατ. Μετά από το Πρίπιατ, αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη για την υποδοχή εργαζομένων και επιστημόνων στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Τα τελευταία χρόνια πολλά τοπικά ουκρανικά τουριστικά γραφεία προσφέρουν επίσκεψη στην πόλη και στο εργοστάσιο του «Τσερνόμπιλ».

Ένα αξιοσημείωτο ορόσημο που συχνά εμφανίζεται σε φωτογραφίες της πόλης και είναι ορατό από ιστότοπους αεροφωτογραφιών είναι ο εγκαταλελειμμένος τροχός που βρίσκεται στο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει την Πρωτομαγιά του 1986, δηλαδή 5 μέρες μετά το ατύχημα. Το κολυμβητικό κέντρο Αζούρ και το Στάδιο Αβανχάρντ είναι δύο άλλα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.