Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην Ουκρανία έχουν πλέον στη διάθεσή τους και το TOS-1 Buratino, το ειδικό σύστημα εκτόξευσης θερμοβαρικών ρουκετών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει το τρομακτικής ισχύος φορτίο του μέχει και 3,2 χιλιόμετρα μακρυά και το οποίο κυριολεκτικά «εξαυλώνει» κάθε ζωντανό οργανισμό σε ακτίνα πολλών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

2>Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα και πώς λειτουργεί;

ο θερμοβαρικό όπλο, γνωστό και ως βόμβα αερολύματος ή εκρηκτικό καυσίμου αέρα, είναι ένα όπλο το οποίο χρησιμοποιεί πυρομαχικά δύο σταδίων.

Στο πρώτο στάδιο εκτοξεύει ένα αέριο που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό – από καύσιμο με βάση τον άνθρακα έως μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Στο δεύτερο στάδιο αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια βολίδα, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο περιβάλλον.

Το κύμα έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξαϋλώνει ανθρώπινα σώματα.

2>Πού έχουν χρησιμοποιηθεί;

ι θερμοβαρικές βόμβες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ βασίστηκαν σε αυτές στις προσπάθειές τους να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα στα βουνά στο Αφγανιστάν.

Το 2000, η ​​Human Rights Watch καταδίκασε την αναφερόμενη χρήση των όπλων από τη Ρωσία ένα χρόνο νωρίτερα στην Τσετσενία ως «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» με «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».