Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανήγγειλε στους Ουκρανούς πολίτες ότι έχουν «αντέξει το πλήγμα» της εισβολής της Ρωσίας, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να πολεμούν.

Σε μια παθιασμένη ομιλία που εκφωνήθηκε από το Κίεβο το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση.

«Πρέπει να βγείτε έξω και να διώξετε αυτό το κακό από τις πόλεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή ήρθε μαζί με μια έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προμηθευτεί περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύεται ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με πολιτικούς ηγέτες στην Πολωνία σχετικά με το ενδεχόμενο η Βαρσοβία να παράσχει στην Ουκρανία μια σειρά από μαχητικά αεροσκάφη MiG.

Η Πολωνία αποσύρει σταδιακά σοβιετικά μαχητικά και οι αξιωματούχοι φαίνεται ότι εξετάζουν εάν θα το παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία, επειδή οι πιλότοι δεν είναι εκπαιδευμένοι να πετούν με αεροσκάφη δυτικής κατασκευής.

Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι αντικαθίστανται με νέα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετρά την 11η ημέρα πολέμου, με ορισμένους ειδικούς να δηλώνουν ότι η εισβολή μπορεί να έχει σταματήσει κατά τόπους - παρά την επιμονή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο ότι η επιχείρηση «προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό».

Ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε πολλά μέρη της χώρας, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει μόνο μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, τη Χερσώνα - αν και έχει κάνει άλλες σημαντικές προόδους, όπως την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia την Παρασκευή.