Φαίνεται πως η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε μία σημαντική επιτυχία, αν δώσουμε βάσεη στην ανακοίνωση του Τούρκου Υπ. Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας την προσεχή.

«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

2>«Ανατολίτικο παζάρι» από τη Μόσχα: Άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» οι οποίοι οδηγούν σε Ρωσία και Λευκορωσία!

bsp;

Εκτός από τον πόλεμο «επί του πεδίου» αλλά και τον πόλεμο της προπαγάνδας, οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν και τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους οι οποίοι όμως δεν οδηγούν τους ταλαιπωρημένους Ουκρανούς, γυναικόπαιδα κυρίως, προς τη δυτική Ευρώπη όπως επιθυμούν αλλά στη Ρωσία και τη Λευκορωσία!

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής ανακοίνωσαν σήμερα κατάπαυση του πυρός κατά τόπους και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Σούμι προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και ουκρανικές πόλεις, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από «προσωπικό αίτημα» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="ru">Вот так выглядят маршруты гуманитарных коридоров из Киева, Мариуполя, Харькова и Сум, о которых сообщило Минобороны России. pic.twitter.com/IuAYbnDoN5

? РИА Новости (@rianru) March 7, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

2>Διαψεύδει η Γαλλία

στόσο, στο Παρίσι η προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας: «Ο Πρόεδρος [Μακρόν] ζήτησε – όπως κάνει κάθε φορά – τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του άμαχου πληθυσμού και την παροχή βοήθειας. Ο σεβασμός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υπερέχει όλων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η επίθεση. Οπότε, όχι, δεν ζητήσαμε διαδρόμους προς τη Ρωσία… Είναι ένας τρόπος για τον Πούτιν να προωθήσει το αφήγημά του: ότι αυτός δέχεται επίθεση και οι Ουκρανοί είναι οι επιτιθέμενοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελυζέ.

2>Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία

ο Κίεβο αρνήθηκε να εκκενώσει αμάχους μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. «Αυτή δεν είναι μια αποδεκτή επιλογή», ​​δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξίι Αρέστοβιτς, είπε ότι το Κίεβο δεν αναμένει συμφωνία όσο τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προελάσουν περαιτέρω.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">#BREAKING Kyiv rejects Moscow-proposed corridors to Belarus, Russia: govt pic.twitter.com/m8SPVJ0DlI

? AFP News Agency (@AFP) March 7, 2022

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «εντελώς ανήθικη» την πρόταση της Ρωσίας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα επιτρέψουν σε αμάχους να φύγουν, αλλά με τον όρο να πάνε στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία. Ο Αρέστοβιτς είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσω του εδάφους της Ουκρανίας και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σκόπιμα παρεμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης.

2>Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που πρότεινε η Μόσχα

πό τις τέσσερις πόλεις που αναφέρονται για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, μόνον από τις ι δύο μικρότερες, τη Μαριούπολη και το Σούμι, προβλέπονται διαδρομές εκκένωσης που οδηγούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο πλήρης κατάλογος των δρομολογίων δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, επικαλούμενο ένα νεοσύστατο όργανο που ονομάζεται Διατμηματικό Συντονιστικό Αρχηγείο για τις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις στην Ουκρανία:

Μαριούπολη

Διαδρομή 1 - Νοβοαζόβσκ, Ταγκανρόγκ, Ροστόφ επί του Ντον (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς σε έναν επιλεγμένο προορισμό ή προσωρινή θέση

ιαδρομή 2 - Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Ζαπορίζια (Ουκρανία)

άρκοβο

Nekhoteyevka, Μπέλγκοροντ (Ρωσία), στη συνέχεια αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς

Σούμι

Διαδρομή 1 - Sudzha, Μπέλγκοροντ, στη συνέχεια με κάθε μεταφορικό μέσο

ιαδρομή 2 - Σούμι, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Πολτάβα (Ουκρανία)

ίεβο

Χοστομέλ, Rakivka, Sosnovka, Ιβανκίβ, Orane, Τσερνομπίλ, Γκντεν, Γκόμελ (Λευκορωσία) και στη συνέχεια αεροπορικώς στη Ρωσία

2>Αναχώρησε για Λευκορωσία η ρωσική αντιπροσωπεία για νέες διαπραγματεύσεις

το μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία αναχώρησε για τη Λευκορωσία όπου θα συναντηθεί με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, μετέδωσε το Sputnik Belarus.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια του δεύτερου γύρου των διαρπαγματεύσεων να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, με Κίεβο και Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

2>Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση

πρόεδρος της Ουκρανίας σε νέες δηλώσεις του λέει ότι ο μέλλον της Ευρώπη κρίνεται από την αντίσταση που προβάλλουν οι Ουκρανοί στη ρωσική επίθεση.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες δυτικών χωρών να του στείλουν στρατιωτικά αεροσκάφη και απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ στο ρωσικό πετρέλαιο και ρωσικά προϊόντα.