Ένας κορυφαίος Ρώσος αξιωματικός σκοτώθηκε στην Ουκρανία και αυτό ήταν «η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι» αναφορικά με τις υπηρεσίες πληροφοριών στη χώρα, με τη θέση σε κατ' οίκον περιορισμό για δύο κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Οι αποτυχίες για τη Ρωσία την Παρασκευή υπερτονίστηκαν από αναφορές ότι ο Υποστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής της Ρωσικής 29ης Στρατιάς, σκοτώθηκε εν δράσει στην Ουκρανία. Είναι ο τρίτος στρατηγός που χάνει τη ζωή του μετά την εισβολή, με αξιωματούχους ασφαλείας να αναφέρουν ότι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί πήγαιναν στην πρώτη γραμμή για να δώσουν ώθηση και να ανεβάσουν το ηθικό των στρατιωτών.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ίδια στιγμή με την έναρξη εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), με δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας να αναφέρουν ότι "σημαντικές αλλαγές" είχαν ξεκινήσει μετά τις αποτυχίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Στρατηγός Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του τμήματος ξένων μυστικών υπηρεσιών της FSB, της «Πέμπτης Υπηρεσίας», συνελήφθη μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούκ,  σύμφωνα με ένα tweet του Αντρέι Σολντάτοφ,  ο οποίος είναι διακεκριμένου συγγραφέα και αναλυτής σχετικά με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούνται ότι παρείχαν βασικές πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση της Ουκρανίας σε ρωσική εισβολή και σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριζαν ότι  η ρωσική επίθεση θα είναι γρήγορη και επιτυχής.

Εάν έχουν τεθεί υπό κράτηση, αξιωματούχοι της δύσης δήλωσαν ότι σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "ανησυχεί σοβαρά" για τις λανθασμένες πληροφορίες για την Ουκρανία.

"Και οι δύο άνδρες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις πληροφοριών εναντίον της Ουκρανίας εδώ και αρκετά χρόνια και πιθανότατα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της εισβολής στην Ουκρανία", ανέφερε δυτικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

"Εάν οι ισχυρισμοί σύλληψης είναι σωστοί, αυτό θα υποδήλωνε ότι ο Πούτιν ανησυχεί σοβαρά για την FSB, το ρόλο της στη στρατιωτική εκστρατεία και θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ανώτερα επίπεδα στην FSB".

Υποστηρίζεται ότι ο Συνταγματάρχης Στρατηγός Μπεσέντα, 68 ετών, συνελήφθη για παροχή λανθασμένων πληροφοριών πριν την εισβολή και για κατάχρηση κονδυλίων.

Η "Πέμπτη Υπηρεσία" του FSB είναι η οργάνωση που έδωσε στον κ. Πούτιν πληροφορίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να πρότεινε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου θα καταρρεύσει γρήγορα και θα αντικατασταθεί εύκολα με ρωσικές μαριονέτες.

Η μονάδα του αξιωματικού που τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ανήκει στο Τμήμα Επιχειρησιακής Πληροφόρησης (DOI) και αναφέρεται επίσημα ως "Υπηρεσία Επιχειρησιακής Πληροφόρησης και Διεθνών Σχέσεων". Είναι ουσιαστικά ο κλάδος ξένων πληροφοριών της FSB που συνήθως δραστηριοποιείται σε χώρες κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο κ. Μπολιούκ ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης DOI.

Υπάρχουν 20 στρατηγοί της ίδιας τάξης διοικούντες τμήματα και άλλες μονάδες στην Ουκρανία.

Η απώλεια του 15% των ανώτερων διοικητών τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά από την εισβολή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στο ηθικό και τον επιχειρησιακό συντονισμό.

Δυτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης με την εκτίμηση ότι μεταξύ 5.000 και 6.000 Ρώσων στρατιωτών έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσαν ότι υπάρχουν πλέον "σημαντικά ζητήματα ηθικού στις ρωσικές δυνάμεις", καθώς η μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες έφτασε πλέον στην τρίτη εβδομάδα.