Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου υποστηρίζει ότι οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη ίσως να φτάνουν και τις 10.000 άτομα.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς».

Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.

2>CNN: Η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων

ύμφωνα με όσα μεταδίδει το διεθνές δημοσιογραφίκό δίκτυο CNN, o δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών».

Αυτό συνέβη μετά από εβδομάδες πολιορκίας οι οποίες προκάλεσαν την σχεδόν πλήρη καταστροφή της πόλης,  άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας» είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού δικτύου, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση» είπε και πρόσθεσε:

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν ενεργές μάχες εντός της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Ένας φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών, δήλωσε την Κυριακή είπε ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιη απέλαση χιλιάδων στη Ρωσία.

Η έκκληση του δημάρχου

Χρειαζόμαστε πλήρη εκκένωση από τη Μαριούπολη» δήλωσε ο Μποϊτσένκο.

«Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή… Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να κινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχίδι, το οποίο στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Οι οδηγοί μας κάτω από τα πυρά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραλάβουν τους κατοίκους της Μαριούπολης και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από ουκρανούς αξιωματούχους την Κυριακή δίνουν μια ζοφερή εικόνα για το αποτέλεσμα των εβδομαδιαίων βομβαρδισμών και των μαχών στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 90% των κτιρίων στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% δέχτηκε ισχυρά πλήγματα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης -το 90% της νοσοκομειακής δυναμικότητας της πόλης- υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα τρία καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα να καταστρέφεται), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία να καταστρέφονται), καθώς και 57 σχολεία και 70 παιδικοί σταθμοί, με 23 και 28 να καταστρέφονται αντίστοιχα.

Ορισμένα εργοστάσια υπέστησαν ζημιές, όπως και το λιμάνι της πόλης.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη πριν από την περικύκλωσή της και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμειναν στην πόλη, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 30.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη οδηγήθηκαν στη Ρωσία.