Παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές ορίζει ο νόμος της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναμένεται λοιπόν μέχρι αύριο το βράδυ της Παρασκευής ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου.

Όπως επίσης ορίζει ο νόμος, 100 μέρες πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός παραιτείται και σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», SDSM , ενώ δύο υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα προέρχονται από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί ο Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ μετά την παραίτησή του θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος SDSM, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές.

Την ίδια πεθοίθηση νίκης έχει εκφράσει και ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.