Ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Oliver Varhelyi, επισκέφθηκε τα Σκόπια στις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να διαβεβαιώσει για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν άσκησε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Varhelyi στα Σκόπια ήταν η πρώτη του επίσκεψη στα Δυτικά Βαλκάνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2019, αντικαθιστώντας τον Johannes Hahn.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον προσωρινό πρωθυπουργό Oliver Spasovski, ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις.

«Αυτή τη φορά έχω την ελπίδα για θετική εξέλιξη», δήλωσε.

Υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την προσεχή άνοιξη, παράλληλα με την υιοθέτηση ενός οικονομικού σχεδίου στήριξης της περιοχής.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αλλά θα φέρει περισσότερες προκλήσεις για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και η συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασίας.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών τον Απρίλιο, ο Επίτροπος δήλωσε ότι αναμένει να προκύψει ένας αξιόπιστος συνομιλητής μετά τις εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός Zoran Zaev παραιτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου για να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές, μετά την αποτυχία της χώρας να αποκτήσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης, ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. Ευρώ για τα Σκόπια, ως τμήμα των προβλεπόμενων κονδυλίων από την ΕΕ, ως ανταμοιβή για την επίτευξη των μέχρι τώρα στόχων και μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο προσωρινός πρωθυπουργός Spasovski δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η νέα μεθοδολογία που ακολουθείται για τη διεύρυνση της ΕΕ θα οδηγήσει σε απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο.

"Εισερχόμαστε σε μια σημαντική περίοδο κατά την οποία αναμένουμε σοβαρά βήματα προς την υλοποίηση ενός από τους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους - την ένταξη στην ΕΕ", υπογράμμισε ο Σπασόβσκι.

"Αναμένουμε την απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες μετά από 15 χρόνια αναμονής ως υποψήφια χώρα", πρόσθεσε.