Η Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖσυνεχίζεται μέσα από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Τουρκίας οι οποίοι σε διαφορετικές δηλώσεις αλλά με τον ίδιο ουσιαστικά τρόπο τονίζουν πως η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει αναφορικά με τις διεκδικήσεις τις οποίες έχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ όσο και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος χαρακτήρισε τους ελληνοκύπριους κακομαθημένους, με τις δηλώσεις τους προκαλούν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τους τουρκοκύπριους όπως και πριν 45 χρόνια εννοώ ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Ακάρ προχώρησε και ένα βήμα ακόμα παραπέρα με το επιχείρημα πως στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ίση κατανομή των πόρων ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, πρέπει να προσδιοριστούν με κοινή συμφωνία των δύο κρατών καθώς και των υπόλοιπων κρατών της περιοχής.

Επιπλέον ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αρθουν οι εγγυήσεις στο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού καθώς για την Τουρκία η Κύπρος αποτελεί σοβαρό εθνικό θέμα.

«Στα πλαίσια αυτά η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι όπως και χθες έτσι και σήμερα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια αυτά και στο όνομα της ειρήνης. Ελπίζουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ενεργούν, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονιάς. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η Τουρκία σέβεται τους νόμους καλής γειτονιάς και το διεθνές δίκαιο» τόνισε

Από τη δική του μεριά ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε πως η γειτονική χώρα θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ και χαρακτήρισε τους ελληνοκύπριους ως κακομαθημένους γιατί η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε επίσης πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να στηρίζει το καθεστώς των κατεχομένων και επιπλέον ανέφερε πως από τη μεριά της η τουρκική κυβέρνηση ζητάει τον ισότιμο και ισόποσο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού ανάμεσα στις δύο κοινότητες ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο τούρκος αντιπρόεδρος κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα της Κύπρου επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, υποστήριξε πως τόσο η τουρκική πλευρά όσο και οι τουρκοκύπριοι προσήλθαν σε κάθε συζήτηση που έγινε για την επίλυση του κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή μεριά εμπόδισε κάθε δυνατότητα επίλυσης επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».

Βρήκε επίσης την ευκαιρία να θυμίσει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε προτείνει τη σύσταση κοινής επιτροπής ανάμεσα σε τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η διεθνής κοινότητα θα δει ότι δεν θα μας επηρεάσουν διεθνείς απειλητικές αποφάσεις και η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να παραβιάσει τα συμφέροντα των Τ/κ», επεσήμανε.