Απρόβλεπτες είναι πλέον οι εξελίξεις στην πρώην Βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ καθώς φοιτητές και φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές έβαλαν μεγάλη φωτιά σήμερα το πρωί μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου του στο οποίο βρίσκονται κλεισμένοι ώστε με αυτόν τον τρόπο να εμποδιστεί η επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο.

Από τη μεριά της η αστυνομία έχει προειδοποιήσει πως θα κάνει χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον όσων βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Τους τελευταίους πέντε μήνες η περιοχή συνταράσσεται από διαδηλώσεις και βίαιες εξεγέρσεις φιλοδημοκρατικών πολιτών οι οποίοι αντιδρούν στην κινεζοποίηση της πρώην βρετανικής αποικίας. Την τελευταία εβδομάδα οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν με καταλήψεις σχολείων καθώς και με βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή της πολυτεχνικής σχολής του Χονγκ Κονγκ από το οποίο μάλιστα σήμερα τα ξημερώματα ακούγονταν πολλές και ισχυρές εκρήξεις.

κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν και πώς θα μπορέσει να λυθεί η πολιτική κρίση που συνταράσσει την πλούσια πρώην βρετανική αποικία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, σήμερα το πρωί χρησιμοποιήθηκαν πραγματικές σφαίρες κατά την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να εισέλθουν στο χώρο του Πολυτεχνείου παρόλα αυτά όμως απωθήθηκαν από τους διαδηλωτές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή καθώς και της κλιμάκωσης των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εξεγερμένοι είναι πως για πρώτη φορά τραυματίστηκε αστυνομικός από βέλος που εκτόξευσε εναντιον των αστυνομικών δυνάμεων διαδηλωτής

Επιπλέον, βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών κατέστρεψαν τεθωρακισμένο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανάκτησης ελέγχου μιας πεζογέφυρας στην πόλη.

Από την αστυνομία όλη η περιοχή που έχει μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων χαρακτηρίζεται ως “περιοχή ταραχών. ΅Να διευκρινίσουμε πως σύμφωνα με το δίκαιο στο Χονγκ Κονγκ, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως “περιοχής ταραχών” αυτομάτως επισύρει ποινές φυλάκισης 10 ετών σε όσους συμμετέχουν στις ταραχές. Επίσης ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως “περιοχής ταραχών” σημαίνει πως η αστυνομία μπλοκάρει όλες τις εισόδους και εξόδους προς αυτή την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ζήτησε από τους διαδηλωτές να μη χρησιμοποιούν φονικά όπλα, μολότοφ, βέλη ή οποιοδήποτε άλλο επιθετικό μέσο εναντίον των αστυνομικών γιατί σε αντίθετη περιπτωση η αστυνομία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες.

Η χρήση πραγματικών σφαιρών δεν είναι συνηθισμένη στο Χονγκ Κονγκ αλλά μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από τέτοιες σφαίρες, ευτυχώς κανείς θανάσιμα