Δασική πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο 4 Απριλίου, σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το 1986 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Ουκρανία ανέφερε μεγάλη αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας στην απαγορευμένη ζώνη.

«Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.

Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

https://www.facebook.com/egor.firsov/videos/3393938787289114/

Από τις ουκρανικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και περίπου 100 πυροσβέστες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά φέρεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ από το Σάββατο δεν καταγράφηκε παραιτέρω αύξηση της ακτινοβολίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της χώρας, ενώ οι 200 κάτοικοι που μένουν στην περιοχή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

Όπως καταγράφει ο Guardian, οι πυρκαγιές σε περιοχές, όπου υπάρχουν ή υπήρχαν μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι συνηθισμένο φαινόμενο.