Το σκεπάρνι έχει πολλές χρήσεις. Το χρησιμοποιούν οι μαραγκοί, οι ξυλοκόποι, οι οικοδόμοι, αλλά και όσοι κάνουν διάφορες τεχνικές ή κηπευτικές εργασίες.

Είναι εύκολο στη χρήση και συναντάται από την εποχή του Ομήρου (σκέπαρνον εΰξοον (ε 237), σκεπάρνι ακονισμένο).

trong>Κάνε like στη σελίδα του freeopinion.news στο Facebook 

Ο σκέπαρνος και το σκέπαρνον έδωσε στα ελληνιστικά χρόνια το σκεπάρνιον, και από εκεί στο σκεπάρνι.

Το σκεπάρνι βέβαια στις μέρες μας, ως λέξη ή και ως ιδιότητα (αυτός ο μαθητής είναι σκεπάρνι), το χρησιμοποιούν κι αυτοί που δεν μαστορεύουν, λόγω της πολύ διαδεδομένης φράσης, «καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι», που τη λέμε για κάποιον που κορδώνεται και καμαρώνει υπερβολικά και επιδεικτικά, χωρίς να συντρέχει λόγος και χωρίς να έχει κάτι αξιόλογο να επιδείξει.

Ως έκφραση προέρχεται από τους γύφτους, που ήταν τεχνίτες στα χωριά, σιδεράδες, χαλκιάδες, αλλά και εκτελούσαν περιστασιακά γεωργικές εργασίες, επειδή το γύφτικο σκεπάρνι έχει λαβή κυρτή και θυμίζει άνθρωπο που κορδώνεται με την κοιλιά προς τα έξω, σαν να έχει λόρδωση.

Υπάρχουν και άλλοι που ισχυρίζονται πως προέρχεται από τους τσιγγάνους που δούλευαν εποχιακά στα χωράφια και περπατούσαν με το σκεπάρνι στον ώμο, αφού το σκεπάρνι ήταν υπερυψωμένο και ξεχώριζε από μακριά.

‘Οπως και να έχει πάντως, ως έκφραση σημαίνει επιδεικνύομαι αυτάρεσκα χωρίς αιτία και το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να περιγράψουμε τον τρόπο συμπεριφοράς κάποιου που είναι… μεγάλη ψωνάρα.

‘Αντε… μορφωθήκαμε και σήμερα