Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τον περιγράψω και είναι αδύνατο.
μαλάκας δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Δεν έχει πολλά ή λίγα χρήματα. Δεν δουλεύει στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα. Δεν είναι άνεργος. Δεν είναι ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος.
εν έχει καν σημασία πόσες φορές κάποιος αυνανίζεται την ημέρα. Είναι αδύνατο να τον περιγράψεις. Δεν υπάρχουν εμφανή εξωτερικά χαρακτηριστικά. Είναι κάτι βαθύτερο. Το να είσαι μαλάκας είναι περίπου όπως το να έχεις σεξ απίλ. Ή το χεις ή δεν το χεις.
Είναι κάτι βαθύ, κάτι πηγαίο. Κάτι ας πούμε όπως το συναίσθημα του φόβου. Κάτι που μοιράζονται όλα τα θηλαστικά. Εκείνη η ανατριχίλα στην ράχη, ο πιο γρήγορος σφυγμός. Έτσι και η μαλακία. Είναι κάτι οικουμενικό. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν μαλάκες σκύλοι και μαλακισμένες πέστροφες ή ακρίδες.
Την μαλακία την κουβαλάς στο αίμα σου. Δεν μπορείς να την μάθεις από κάπου. Την είχε κι ο παππούς σου και ο προπάππους σου μέχρι και ο πιο μακρινός σου πρόγονος στην ζούγκλα.
Αν είσαι ένας από αυτούς, αν είσαι αληθινός μαλάκας, το μόνο που έχω να πω είναι ένα μπράβο. Τηρούμενων των αναλογιών είσαι ένα σχετικά σπάνιο δείγμα. Οπότε μπορείς να είσαι περήφανος για αυτό. Η ιστορία έχει δείξει πως αντέχεις ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Υπήρξες από την απαρχή της ζωής στη γη και θα είσαι εδώ μέχρι το τέλος κι ακόμα παραπέρα.
Αν δεν είσαι, τότε φίλε μου αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε σένα. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε δυο τμήματα. Στο πρώτο αναφέρομαι στα ελάχιστα που ξέρουμε για τους μαλάκες. Στο δεύτερο δίνω πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης τους.
Γενικά χαρακτηριστικά
Αυτό που σε κάνει τόσο ανυπεράσπιστο απέναντι σε έναν μαλάκα είναι πως δεν ξέρεις τίποτα για την ψυχοσύνθεση του. Δεν έχεις ιδέα για το πως σκέφτεται. Νομίζεις πως ξέρεις. Αλλά δεν ξέρεις. Δεν φταις εσύ. Είναι ένα κουσούρι της φύσης. Ένα παράξενο εξελικτικό φαινόμενο. Βλέπεις εσύ όπως όλα τα πρωτεύοντα έχεις στον εγκέφαλο σου αυτό που οι νευρολόγοι ονομάζουν ‘νευρώνες καθρέφτες’. Είναι οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την ενσυναίσθηση σου, την ικανότητα σου δηλαδή να νιώθεις τα συναισθήματα των γύρω σου σαν να είναι δικά σου συναισθήματα. Ας πούμε κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να κλαίει, στον εγκέφαλο σου πυροδοτούνται οι ίδιοι νευρώνες που πυροδοτούνται και στο άτομο που κλαίει. Είναι ο λόγος που το χασμουρητό είναι μεταδοτικό, ο λόγος που μας συγκινούν οι δραματικές ταινίες και μας μελαγχολούν οι δυσάρεστες ειδήσεις.
«Το καταφύγιο του μαλάκα είναι η οικογένεια, ένα περιορισμένο πεδίο δράσης όπου μπορεί να βασανίζει τους γύρω του χωρίς πολύ κόπο»
Είναι ένα σπουδαίο εξελικτικό εργαλείο, το οποίο μας βοηθάει να ερχόμαστε πιο κοντά, να φτιάχνουμε κοινότητες και να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς είναι τελείως άχρηστο αν όχι επικίνδυνο απέναντι στους μαλάκες. Ο μαλάκας δεν έχει νευρώνες καθρέφτες στον εγκέφαλο του. Μπορεί να έχει μπαλάκια του πινγκ πονγκ ή πινέζες εκεί αλλά νευρώνες καθρέφτες αποκλείεται.
Επομένως κάθε πρόβλεψη για το τι νιώθουν και για το γιατί το νιώθουν είναι καταδικασμένη να είναι λάθος. Μην προσπαθείς να τους καταλάβεις όπως καταλαβαίνεις τον εαυτό σου. Όχι μόνο θα κάνεις λάθος αλλά ίσως να εκθέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.
Γενικά όσο αφορά τον μαλάκα βρισκόμαστε σε μεγάλο βαθμό ακόμα στο σκοτάδι. Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στο θέμα. Μπορούμε να μιλήσουμε με πιθανότητες και εικασίες αλλά όχι με ασφαλή αξιώματα.
Ας πούμε μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές ο μαλάκας δεν είναι μοναχικό ον. Τουλάχιστον αυτό καταμαρτυρούν τα περισσότερα δείγματα. Το αντίθετο. Οι μαλάκες φαίνεται να απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά. Τους αρέσει ας πούμε να οργανώνουν δείπνα για τους φίλους τους ή να συμμετέχουν σε ομαδικά σπορ. Γενικά οποιαδήποτε περίσταση θα τους δώσει την δυνατότητα να πουν μια δυο κουβέντες παραπάνω για τον εαυτό τους και να σπάσουν τα αρχίδια ενός, δύο ή περισσότερων ανθρώπων.
Επίσης ο μαλάκας σπάνια μένει χωρίς ερωτικό σύντροφο. Συνήθως, μάλιστα, οι ερωτικές του σχέσεις καταλήγουν σε γάμο και σε δύο ή περισσότερα παιδιά -εξού και η διαιώνιση του είδους. Το καταφύγιο του μαλάκα είναι η οικογένεια, ένα περιορισμένο πεδίο δράσης όπου μπορεί να βασανίζει τους γύρω του χωρίς πολύ κόπο. Κατά μία έννοια ο μαλάκας είναι καλός σύζυγος. Αυτό οφείλεται στην εν γένει απάθεια του και στην αγάπη του για την ρουτίνα. Μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα είτε καθημερινά είτε σε εβδομαδιαία βάση χωρίς μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοση.
Επίσης η μαλακία δεν συνδέεται με τον δείκτη ευφυϊας. Έχουμε δει μαλάκες με πολύ υψηλό iq και το αντίθετο. Ούτε βέβαια με την κοινωνική θέση. Έχουνε υπάρξει μαλάκες από πρωθυπουργοί μέχρι παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών ή καθηγητές πανεπιστημίου… αλλά και μαλάκες της βιοπάλης ή ακόμα και άστεγοι ή τοξικομανείς.
Ο πιο ισχυρός βέβαια κι επικίνδυνος μαλάκας είναι αυτός της διπλανής πόρτας. Ο άνθρωπος που συνδιαλέγεσαι μαζί του σε καθημερινή βάση. Αυτός που αν δεν προσέξεις μπορεί να γίνει ακόμα και φίλος σου ή συνεργάτης ή σύζυγος.
5 πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης ενός μαλάκα
1) Πρώτα από όλα επειδή ο μαλάκας αρέσκεται να σου σπάει τα αρχίδια… -πρόσεξε, κυριολεκτώ, αρέσκεται να σου σπάει τα αρχίδια, δεν τον ενδιαφέρει αν έχει δίκιο ή αν αυτό που κάνεις είναι σωστό ή λάθος ή αν τον έχεις πειράξει, απλά απολαμβάνει να σε βλέπει να υποφέρεις.- Επειδή λοιπόν όπως είπα αρέσκεται να σου σπάει τα αρχίδια μια πρώτη συμβουλή είναι να αποφεύγεις συζητήσεις ή αναλύσεις για το οτιδήποτε μαζί του. Χάνεις τον καιρό σου. Για παράδειγμα αν σε κατηγορήσει πως δεν κάνεις σωστά την δουλειά σου πες του πως έχει δίκιο, αν σε κατηγορήσει πως προσπαθείς να τον κλέψεις παραδέξου το ακόμα κι αν δεν το έχεις κάνει. Είναι κάτι που θα τον παραλύσει. Μην φοβάσαι πως ίσως να σε δυσφημίσει. Θα το έκανε έτσι κι αλλιώς οπότε γλιτώνεις άπειρο χρόνο.
2) Όσο πιο γρήγορα τον ξεφορτωθείς τόσο καλύτερα. Αν είναι πελάτης σου χρέωσε τον διπλά. Ίσως αυτό τον απομακρύνει και αν όχι τουλάχιστον θα βγάλεις κάτι παραπάνω για τον κόπο σου. Αν επιμείνει τότε πρόσφερε του τις χειρότερες υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα σερβίρεις καφέ φρόντιζε ο καφές του να είναι πάντα κρύος και να έχει λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη από όσο επιθυμεί.
3) Αν είναι ερωτικός σου σύντροφος ή βγαίνετε ραντεβού χώρισε τον αμέσως. Αν είσαι ερωτευμένος/η ή τον έχεις παντρευτεί τότε συμπεριφέρσου του με τον χειρότερο τρόπο. Γέμισε τον υποψίες για το πόσο πιστή/ος του είσαι. Μην ικανοποιείς καμιά από τις επιθυμίες του. Αν είναι αληθινός μαλάκας θα σε θέλει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω είναι ένα από τα καλύτερα τεστ μαλακίας. Ο μαλάκας απολαμβάνει να του φέρονται άσχημα. Είναι άλλωστε αυτό που κάνει και ο ίδιος σε αυτούς που αγαπά.
4) Αν ο μαλάκας που σε ταλαιπωρεί έχει θέση εξουσίας, είναι ας πούμε δάσκαλος σου ή στρατιωτικός διοικητής -το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά- προσπάθησε να είσαι όσο πιο αόρατος και τυπικός γίνεται. Αν έχεις ταλέντο στις γαλιφιές τότε γλείψε. Φόρτωσε τον κολακείες και καλά λόγια, κάθισε να ακούσεις τις εκμυστηρεύσεις του όσο ανιαρές και μονότονες κι αν είναι. Το καλύτερο βέβαια που μπορείς να κάνεις είναι να ρουφιανέψεις. Η αγάπη του μαλάκα για τον ρουφιάνο είναι κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Που τον χάνεις που τον βρίσκεις πάνω από ένα τηλέφωνο είναι. Είναι η υψηλότερη του τέχνη.
5) Σε γενικές γραμμές τους μαλάκες πρέπει να τους εντοπίζεις από την αρχή. Πολύ πριν φτάσουν κοντά σου και γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας σου. Επειδή ένα από τα ισχυρότερα τους όπλα είναι η ηθικολογία ένας ασφαλής τρόπος να τους εντοπίζεις είναι να διατείνεσαι πως είσαι ανήθικος. Ακόμα κι αν δεν είσαι. Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θα καταλάβουν το πνεύμα σου, ο μαλάκας όμως δεν θα αντέξει να μην σχολιάσει, να μην κακίσει ή να μην σε επικρίνει για την συμπεριφορά σου.
ενικά ο μαλάκας τσιμπάει στα δολώματα … ακούει για κόλαση και ψάχνει για αμαρτωλούς και κολασμένους, ακούει για ασέβεια στον νεκρό και ψάχνει για εκδίκηση και προσβεβλημένους.
Ακούει για τέχνη της αποτυχίας και ψάχνει για αποτυχημένους.
Η λέξη προέρχεται από το θρυλικό τελευταίο βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη τον Στ’ Ευπάτορα Διονύσιο (132-63 π.Χ.), που, επειδή φοβόταν μήπως τον δηλητηριάσουν, δηλητηρίαζε περιοδικά ο ίδιος τον εαυτό του με μικρές μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου.
Παλιά, όταν ακόμα οι γυναίκες δεν είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα που έχουν σήμερα, και για λόγους τιμής δεν τις άφηναν να κυκλοφορούν μόνες τους, όταν κάποιος _συνήθως αδελφός ή πατέρας_ από την οικογένεια υποψιαζόταν πως κάτι “πονηρό” συνέβαινε, τις κλείδωναν στο σπίτι.
Όταν αντικαθιστούμε μια χυδαία ή επώδυνη λέξη ή έκφραση με μια πιο ευγενική και κόσμια, λέμε πως έχουμε ευφημισμό.
Γεια σου, βρε μάγκα, νταλκαδιάρη και καραμπουζουκλή!
Mια παροιμία όχι και τόσο εύληπτη όσο δείχνει.
Το ρόδι, ροϊά, ρόα, ρόιδι ή ρούδι, ανάλογα με τις κατά τόπους διαλέκτους και παραλλαγές προφοράς του, ανήκει στους ποικιλοτρόπως ωφέλιμους καρπούς.
Tα σκατά ως γνωστόν είναι ασταθές φορτίο, αλλά, όσο ευμεγέθης κι αν μια δόση κοπράνων, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει μια βάρκα ούτε λόγω υπέρβαρου ούτε λόγω μεταφοράς φορτίου.
Καταρχάς, πρέπει να προσέξετε πως το ψηλό γράφεται με “η” και όχι με “ι”, όπως τις περισσότερες φορές συναντάται.
Στις μέρες μας η λέξη gay χρησιμοποιείται για τον ορισμό του ομοφυλόφιλου άνδρα ή της ομοφυλόφιλης γυναίκας.
Μια διδακτική ιστορία που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι και ενεργείς
Με την οικογένειά σου δεν έχεις και τις καλύτερες σχέσεις.
Το σκεπάρνι έχει πολλές χρήσεις. Το χρησιμοποιούν οι μαραγκοί, οι ξυλοκόποι, οι οικοδόμοι, αλλά και όσοι κάνουν διάφορες τεχνικές ή κηπευτικές εργασίες.
Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ασκληπιός, ήταν έντιμος άνθρωπος και ως γιατρός δεν ξεγελούσε τους ασθενείς του, παρότι κάποιες από τις θεραπείες του φαίνονται σήμερα πρόχειρες ή παραπέμπουν σε τσαρλατάνους θεραπευτές παλαιότερων χρόνων.