Ξεκίνησε η καθιερωμένη στρατιωτικής παρέλαση για την 9η Μάϊου, ημέρα της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, με τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία να «πέφτει βαριά» επάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα ενώ ο κόσμος αναμένει με αγωνία τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της οργάνωσης Open Source Intelligence Monitor που επικαλούνται τα Δυτικά ΜΜΕ, «οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα μετά το τέλος της Παρέλασης στη Μόσχα γύρω στις 12.00.

Όπως αναφέρει το ΝBC, Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης ως ευκαιρία για να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές λένε ότι μετά από περισσότερους από δύο μήνες μαχών στην οποία η ρωσική εισβολή φαίνεται να «έχει σκαλώσει», ο Πούτιν έχει περιορισμένες επιλογές, που κυμαίνονται από την πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση έως την «κήρυξη νίκης» στο Ντονμπάς. Μεταξύ των επιλογών Πούτιν, είναι η κήρυξη πολέμου, η ανακήρυξη «νίκης στην ανατολική Ουκρανία» και η μερική κινητοποίηση δυνάμεων.

Εδώ και εβδομάδες, κυκλοφορούν πληροφορίες, ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σημερινή ημέρα ως ευκαιρία για να κηρύξει «τη νίκη στην ανατολική Ουκρανία».

Η Δύση υποστηρίζει ότι ο Πούτιν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά την επέτειο της Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας και να προβεί σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις, αναφορικά με την πορεία του πολέμου που κήρυξε την 24η Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Ολόκληρη η υφήλιος περιμένει να δει τι θα ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος, με τα σενάρια στην πλειοψηφία τους να μην είναι ευοίωνα και τον μεγαλύτερο φόβο να έγκειται σε ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου και δη με τη χρήση πυρηνικών προς τη Δύση από πλευράς Μόσχας.

Δεν είναι, εξάλλου, παρά μόλις λίγα 24ωρα πίσω, που το Reuters υποστήριξε ότι «ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη συντέλεια του κόσμου», την ώρα που παγκόσμια αίσθηση είχε προκαλέσει η μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις εν λόγω πρωτεύουσες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Μαθητής νηπιαγωγείου ντυμένος «άρμα μάχης» με το γράμμα «Ζ» γραμμένο επάνω

Λόγω της σημερινής παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα ένα παιδάκι ήταν ντυμένο ως ρωσικό τανκ με ένα λευκό γράμμα «Ζ» στο μπροστινό μέρος, όπως εκείνο που φέρουν τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές

Τα πάντα είναι έτοιμα για τη σημερινή παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών για την 77η επέτειο της Ημέρας της Νίκης, που θα λάβουν χώρα στη Μόσχα και θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πούτιν να κάνει επίδειξη ισχύος στη Δύση.

Μάλιστα, αναμένεται να συμμετάσχουν όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας, ενώ στις πρόβες συμμετείχε και θερμοπυρηνικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές.