Ακόμα και Τούρκους δημοσιογράφους εντυπωσίασε η ντροπιαστική κατάσταση στο Μνημείο της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού της Πόλης, στην Αγια Σοφιά, με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ να δημοσιεύει άρθρο «καρφί στο μάτι» του Ερντογάν.

«Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας με τις φωτογραφίες από την Αυτοκρατορική Πύλη και με τα σφηνωμένα παπούτσια στις εσοχές του ναού να προκαλούν την οργή όχι μόνο των χριστιανών.


Η Τζουμχουριέτ έστειλε δημοσιογράφους της στην Αγιά Σοφιά, οι οποίοι ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι», πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκαν μέσα σε μία ημέρα περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες.

Το άρθρο χαρακτηριστικά γράφει πώς «ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους που μπαίνει μέσα, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο».


Σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.


Στο άρθρο «καταπέλτης» ασκείται κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πώς εργαλειοποιεί την Αγιά Σοφιά για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα υποστηρίζει ότι το μνημείο πρέπει να παραμείνει μουσείο.

 

Αγία Σοφία: Νέες εικόνες βανδαλισμού -Κρεμάνε τα παπούτσια τους στον τοίχο

Ο υπεύθυνος προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, ανήρτησε φωτογραφίες στα social media, στις οποίες φαίνεται πως οι Τούρκοι κρεμάνε τα παπούτσια τους από τους τοίχους του ναού.

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;» έγραψε σχετικά ο Μαχίρ Πολάτ.

Οι εικόνες αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την οργή που προκάλεσε η καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας. Άγνωστοι βανδάλισαν την πύλη και άφησαν σκουπίδια και σκόνη παντού.

Μετά την εκ νέου μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος του 2020, βίντεο του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνει φθορές στους εσωτερικούς τοίχους του μνημείου, πίσω ακριβώς από την αυτοκρατορική πύλη, στην όψη της οποίας από τότε διακρίνονται σημάδια βανδαλισμού.

Ο βανδαλισμός της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας.

 

Πηγή: star.gr