Γράφει η Βασιλική Ψυχογιού*

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται». Η σημερινή ιστορία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία…

Από τον σεισμό του 1999 ξεκίνησαν οι πρώτες επισημάνσεις για την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου ενημέρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Βλέπετε, στον σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες στήθηκε τότε ένας υπαίθριος ραδιοφωνικός σταθμός στην πόλη ο οποίος μετέδιδε όλα τα απαραίτητα μηνύματα που έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες. Αν θυμάμαι καλά, αυτό είχε γίνει από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, συγχωρείστε μου την ασθενή μνήμη.

Από το 1999 λοιπόν διαπιστώθηκε ότι ένα τέτοιο «κέντρο επιχειρήσεων» είναι απαραίτητο όταν για οποιοδήποτε λόγο τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές μεγάλου αριθμού πολιτών ή υπάρχει ένα συμβάν που ίσως να επηρεάσει επί τα χείρω πολίτες σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.

Στην Ευρώπη αυτό το «κέντρο επιχειρήσεων» από το 1991 είναι ο αριθμός 112 ενώ από το 1998 (κοίτα σύμπτωση) έγινε υποχρεωτικό αυτός ο αριθμός να είναι ενιαίος για όλες της χώρες της Ε.Ε.

Από τότε έως το 2019, στη χώρα μας αυτός ο αριθμός ήταν σχεδόν άγνωστος. Ένα 8% περίπου μόνο των πολιτών γνώριζαν την ύπαρξή του ενώ η λειτουργία του ήταν, ουσιαστικά, ανύπαρκτη. Οι περισσότεροι, όταν συνέβαινε κάτι έκτακτο, καλούσαμε είτε την αστυνομία (το γνωστό μας «100»), είτε το «166» και αργότερα μάθαμε και το «199» της πυροσβεστικής.

Και εγένετω «Μάτι»

Η καταστροφή στο Μάτι με τους 102 νεκρούς από τη φωτιά ανέδειξε την ανάγκη αυτός ο αριθμός, το «112» να αναβαθμιστεί καίρια και να λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα.

Το έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας βασικά ένας άνθρωπος: Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επικουρούμενος από συναρμοδίους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.  

Το αποτέλεσμα:

Όταν κάποιος καλεί στον αριθμό αυτό, ακόμα και αν δεν μπορεί να μιλήσει υπάρχει γεωεντοπισμός, εντοπίζεται δηλαδή το ακριβές σημείο από το οποίο καλεί.

Μπορεί να δέχεται SMS αλλά και φωτογραφίες από το οποιοδήποτε συμβάν.

Λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Στελεχώθηκε με άτομα από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό κ.ά. ώστε να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ενώ η απάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Δεν χρειάζεται να «έχουμε μονάδες» για να τον καλέσουμε, είναι δωρεάν.

Και, τέλος, όταν υπάρχει λόγος, λαμβάνουμε ένα οπτικοακουστικό μήνυμα με έναν τρομακτικό ήχο (ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ανακοπή), για να ενημερωθούμε για έκτακτα καιρικά ή άλλα φυσικά φαινόμενα που αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποιος όμως ήξερε τότε ότι ένας από τους λόγους που αυτό ήταν το πρώτο έργο που ζήτησε, ανέλαβε και ολοκλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν γιατί βρέθηκε ο ίδιος, μέσω της οικογένειάς του, να έχει ανάγκη χρήσης του αριθμού;

Αυτή είναι μία από τις πολλές «ιστορίες της γιάφκας», οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα καθώς ούτε οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν θέλησαν να τις δημοσιοποιήσουν.

Άλλωστε τι ανάγκη είχαν να το κάνουν; Αφού, σύμφωνα με ορισμένους, οι οποίοι το 2018 ρωτούσαν "πότε θα πετάξουν τα πυροσβεστικά", μπορούσαν να εντοπίσουν τους ανθρώπους τους μέσω «κατασκοπευτικού λογισμικού»….