Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία με την απρόκλητη, κυριολεκτικά, εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων μετά από εντολή του Προέδρου της Ρωσίας ίσως να εξέπληξαν πολλούς αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης της ρωσικής ηγεσίας, σε ορισμένους όμως ξύπνησαν αφόρητους συσχετισμούς με γεγονότα που συνέβησαν 84 χρόνια πριν…
Βρισκόμαστε στο Μόναχο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1938 όπου ξεκινά μία τετραμερής διάσκεψη. Οι συμμετέχοντες είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλεν, ο γάλλος πρωθυπουργός Νταλαντιέ, ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι και ο Γερμανός καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ…
Η διάσκεψη είχε ως μοναδικό αντικείμενο το μέλλον της Τσεχοσλοβακίας. Ο Χίτλερ πριν ακόμα από την επίσημη κήρυξη του πολέμου το 1939, είχε δώσει απτές αποδείξεις των σκοπών του. Κατηγορούσε τους τσεχοσλοβάκους ότι καταπίεζαν τους Γερμανούς της Σουδητίας, μιας επαρχίας της Τσεχοσλοβακίας και απαιτούσε, επί τη απειλή πολέμου, την παραχώρηση στη Γερμανία της συγκεκριμένης περιοχής.
Ηγέτες φοβισμένοι, ηγέτες με μικρή διορατικότητα, όπως αυτοί που είχε τότε η Αγγλία και η Γαλλία, με την έμμεση όμως στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών, ικανοποίησαν τα αιτήματα του Χίτλερ, ο οποίος ενσωμάτωσε τη Σουδητία στο γερμανικό Ράιχ.
Στους εκπροσώπους της Τσεχοσλοβακίας οι οποίοι είχαν απλώς κληθεί στο Μόναχο, τους ανακοινώθηκε Η απόφαση, χωρίς καν να ερωτηθούν…
Τι ακριβώς έλεγε η απόφαση της συνδιάσκεψης;
Μέσα σε 10 μέρες η Τσεχοσλοβακία όφειλε να παραδώσει τη Σουδητια στη Γερμανία. Επιπλέον, κάθε είδους βιομηχανία, ορυχείο, μέσα συγκοινωνίας τηλεπικοινωνίες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες ή πρώτες ύλες που υπήρχαν στο έδαφος της Σουδητίας, θα παραχωρούνταν στη Γερμανία σε άριστη κατάσταση!
Η τσεχοσλοβακία αναγκάστηκε να παραδώσει μία έκταση 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία κατοικούνταν από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους ήταν ένα εκατομμύριο περίπου Τσέχοι και Σλοβάκοι.
Με αυτή τη συμφωνία η Τσεχοσλοβακία ήταν ουσιαστικά αφοπλισμένη και δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι ο Χίτλερ να την κατακτήσει ολοκληρωτικά.
2>Το σήμερα
χρόνια μετά κάποιος, με το πρόσχημα ότι προστατεύει ομοεθνείς του, αποφασίζει να εισβάλει σε ένα ξένο κυρίαρχο κράτος, να σκοτώσει κόσμο, να καταστρέψει, και να απαιτεί την πλήρη παράδοση και αποστρατικοποίηση αυτού του Κράτους…
Ελπίζω, χωρίς να είμαι όμως και πολύ βέβαιος, ότι οι σημερινοί ηγέτες του δυτικού κόσμου θα σκεφτούν πώς συμπεριφέρθηκε η ιστορία στον Τσάμπερλεν και στον Νταλαντιε και δεν θα θελήσουν να έχουν τη δική τους ιστορική μοίρα
2>Ελπίζω ότι θα σκεφτούν και θα αποφασίσουν μιλώντας με την ιστορία και όχι με την οικονομία…
trong>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον της Νέας Σμύρνης με σεβασμό στο περιβάλλον και την κυκλική οικονομία
Προτάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
Πώς η καταστροφή στο Μάτι και η προσωπική περιπέτεια του Κυριάκου Πιερρακάκη οδήγησαν στη δημιουργία του "112"
Μία διαφορετική οπτική στο φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης (Great Resignation) μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες στην προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων
Μία διαφορετική οπτική στο φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης (Great Resignation) μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες στην προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων
Γνωρίζαμε ότι στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχει μία κουλτούρα απευθείας αναθέσεων έργων. Μία κουλτούρα, η οποία αντί να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ανάθεση και υλοποίηση ενός έργου, τείνει συχνά να παραχωρεί έργα δεκάδων χιλιάδων ευρώ με διαδικασίες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν «τόσο - όσο».
Συνεχείς είναι οι αναρτήσεις με τις οποίες ο Μένιος Φουρθιώτης ουσιαστικά προειδοποιεί με αποκαλύψεις για τις σχέσεις και τις επαφές του με στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.
Είμαστε μία χώρα η οποία, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, δεν έχουμε χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης.
Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Υπάρχουν και αυτοί που απλώς δίνουν ρεσιτάλ βλακείας.