Mια παροιμία όχι και τόσο εύληπτη όσο δείχνει.

Για να κατανοήσετε ευκολότερα τη σημασία της, θα το πω αρχαϊστί: Των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδετε (τα σπίτια σας καίγονται και εσείς τραγουδάτε), που πιθανώς σας θυμίζει και την… άλλη… τη γνώριμη σε όλους παροιμία “εδώ ο κόσμος καίγεται και το … χτενίζεται”.

‘Ολοι γνωρίζετε - υποθέτω - πως τον ύπνο τον συστήνουν όλες οι σχετικές με αυτόν ειδικότητες (γιατροί δερματολόγοι, αισθητικοί, fashion και beauty bloggers, μανάδες, γιαγιάδες και λοιποί και λοιποί), αφού τα οφέλη του για την επιδερμίδα και την εμφάνισή μας γενικότερα είναι πολλαπλά.

Μην αμφισβητείτε λοιπόν τον όρο «beauty sleep»! Είναι πέρα για πέρα σωστός! Γι’αυτό και κάθε φορά που ξυπνάμε μετά από μερικές ώρες ύπνου δείχνουμε πιο φρέσκοι, πιο ροδαλοί, τσίτα τo μαγουλάκι δηλαδή!

Το πρόβλημα όμως με τις πολλές ώρες ύπνου (ή τις πολλές ώρες ξάπλας και τεμπελιάς) είναι ο κώλος.

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει ο κώλος με τον ύπνο. Μήπως επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου αδυνατεί να διατηρηθεί στο "ύψος" επειδή δεν γυμνάζεται (βλ. χαμηλοκώλα); Μήπως όλες οι ελεύθερες ρίζες καταλήγουν σ’ αυτόν και μαραγκιάζει στο κρεβάτι; Μήπως πρέπει να τον έχουμε ξεσκέπαστο για να αποκτήσει κι αυτός την επιδιωκόμενη φρεσκαδούρα;

…ή μήπως οι πολλές ώρες ύπνου αναστέλλουν άλλες δραστηριότητές μας;

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της παροιμίας: Προσπαθεί να μας επιστήσει την προσοχή σε θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος και κυρίως θέματα βιοπορισμού και εργασίας, με τα οποία αν δεν ασχοληθούμε, το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι βαρύ. Ο ξεγυμνωμένος κώλος στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί συμβολικά: θα μείνουμε ξεβράκωτοι (πάμφτωχοι δηλαδή), με γυμνό και απροστάτευτο κώλο!

Την παροιμία λοιπόν τη χρησιμοποιούμε για να αφυπνίσουμε κάποιον που “κοιμάται μακαρίως” και αδιαφορεί αντί να ασχολείται προσεκτικά και υπεύθυνα με θέματα που άπτονται του άμεσου ενδιαφέροντός του. Και κυρίως για κάποιον που δεν ξυπνά εγκαίρως για να πάει στη δουλειά του και δεν σκοτίζεται ούτε για το μέλλον ούτε για το παρόν του.

‘Αντεεε… μορφωθήκαμε πάλι σήμερα