Σκέφτομαι, πως απο τις μεγάλες λεωφόρους, τα βουλεβάρτα αυτά που σημάδευαν την ελπίδα μαις αλλιώτικης ζωής, έστω και την επιβράβευση του αστισμού, τώρα γεμίζουν την Αθήνα με στενά.

style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

α φέρουν το δημόσιο βήμα στο μέτρο της κατάντιας του. Το ασφυκτικό λίγο κομματάκι που άφησαν για τον Έλληνα.

ου όσο πιο λίγο.. τόσο και πιο λίγο πολίτης γίνεται.. τόσο πιο πολύ υπήκοος γίνεται. Εκεί στο υπήκοος, δεν παίζει πια ρόλο από πού η σκούφια σου, η καταγωγή σου, η φυλή σου, η γλώσσα σου, η θρησκεία σου, η παράδοση και ο πολιτισμός σου.

πολυπολιτισμικός φοίνικας, πόσο σκιά να δώσει σε ένα λιοπύρι καλοκαιριάτικο στο νταμάρι της Αττικής;

όσο να απλωθεί και να βάλει από κάτω του τους περαστικούς που ιδροκοπούν στην βόλτα η στο δρόμο της δουλειάς τους; Και γιατί όχι κερασιές και αμυγδαλιές που θα ανθίσουν την άνοιξη; Γιατί όχι λεμονιές και πορτοκαλιές που θα ανθίσουν κι αυτές την άνοιξη και θα γεμίσουν με το άρωμα τους μια πόλη, που βρωμάει από το καυσαέριο της μοναξιάς της;

α δροσίσουν τα στόματα αυτών που πεινούν και να ψευτογεμίσουν, να ξεγελάσουν τα άδεια στομάχια.

όσο ανθρώπινο και οικείο, για έναν κόσμο που δεν έχει να βρίσκει. Σε ένα τέτοιο δένδρο θα γινόμουν κι εγώ πατέρας να το υιοθετήσω.

' αυτά τα δένδρα που δε γεννάνε τίποτα, που ούτε και σκιά θα δώσουν, γιατί να υιοθετήσω;

ιατί να υιοθετήσω το άξενο, το αφιλόξενο, την κομπορρημοσύνη και την αλαζονεία, την απουσία σκέψης και την βιτρίνα, ανθρώπων που δε συμπάσχουν.

εν συνευρίσκονται ανάμεσα στον κόσμο. Ανθρώπων που ανοηταίνουν και δείχνουν το κενό και την αστική τους αμορφωσιά;

αι, ο δρόμος με τις κερασιές. Ναι, ο δρόμος με τις αμυγδαλιές, Ναι, ο δρόμος με τα οπωροφόρα.

χι οι δρόμοι με τα στείρα δένδρα και τα σκηνικά.

ι ύστερα, αυτό το περίσσευμα της δημοσιάς. Το υστέρημα της πολιτικής μας ζωής, δε φτάνει να γεμίσει ούτε τα παλιά μικρά πορτοφολάκια των ψιλών, που είχαν οι παππούδες μας.

πορεί ο Ουσμάν, σαν δήμαρχος του Παρισιού, να πέρασε αυτές τις λεωφόρους που θαυμάζουμε μέσα από τις φτωχικές γειτονιές, χωρίς να ζητήσει άδεια και συναίνεση. Να φτιάξει αυτούς τους δρόμους και να βοηθά το ιππικό να εφορμά στους επαναστατημένους, σε εκείνους που η Γαλλική επανάσταση χρησιμοποίησε για να εδραιωθεί η Τρίτη Τάξη των Αστών και τους άφησε απέξω τους φτωχούς που γέμισαν τις πυκνές τάξεις που κατέβαλαν την Βαστίλη η τα Ανάκτορα.

ην απαραίτητη μάζα για να επιτευχθεί η ανατροπή Βασιλείας, γαιοκτημόνων και Εκκλησίας. Όμως τα βουλεβάρτα, σήμα και της Μόσχας όπως την αναμόρφωσε ο Σταλινισμός, ήταν το σήμα μιας νέας εποχής.

ων μεγάλων δρόμων και των ευκαιριών.

δρόμος 66 των ΗΠΑ! Σήμερα στεγνωμένη η ελληνική μεσαία τάξη, επαγγελματιών, ιατρών, μηχανικών, ηθοποιών, εμπόρων, μεταπρατών, εργαζομένων και των πιο φτωχών δεν έχει να δώσει τίποτα στο όραμα ενός Μπακογιάννη. Έχει πλέον ξεφτίσει το δέρμα τους.

Ένα σκηνικό λοιπόν ο δημόσιος χώρος των πολιτών για το κέφι του και τους των γύρω. Από τους φοίνικες δε θα ξεπροβάλουν Τουαρέγκ περήφανοι, ούτε και Βέρβεροι με τα άλογα τους γεμάτοι ανδρεία, ενάντια σε Γαλλικές λεγεώνες. Ούτε και πηγές αναβλύζουν στο άνυδρο αστικό τοπίο της Αθήνας! Οι κρήνες στέρεψαν με το μπάζωμα των ρεμάτων που φρόντιζαν τους υπόγειους αποταμιευτήρες!

Το ίδιο έγινε με την ανάπλαση της πλατείας Ομόνοιας! Δε θα βρεθούν οι τέσσερεις φίλοι να πιούνε το καφέ τους στο Μπάγκειον της πλατείας, από τη Δε Γυνή να Φοβείται τον Άνδρα. Ποιος μπορεί να κυκλοφορήσει στην τοπική Καμπούλ και Ισλαμαμπατ; Έχει κανένας προσπαθήσει να πάει με τα ποδαράκια του μόνος η μόνη από την Κουμουνδούρου προς την Ομόνοια; Την ανάπλασαν και την άφησαν στην λεηλασία. Ίσα να βγουν χαζοχαρούμενες φωτογραφίες.

Ο άνθρωπος αυτός που είναι δήμαρχος, όταν ξεσηκώθηκαν οι Αθηναίοι με τις παρεμβάσεις του, είπε: είναι υπο δοκιμή και θα αναμορφώνουμε το σχέδιο όπως εφαρμόζεται για να υιοθετεί τις αναγκαίες αναπροσαρμογές!

Πόσο ψεύτης! Αυτό είναι πουμε ενοχλεί! Όταν καρφώνεις τεράστιες ζαρντινιέρες από σίδερο η μπετόν, αυτό σημαίνει ότι μας, σας, τους, έχει γραμμένους στους αδένες του.

ες, φίλε: Έτσι γουστάρω. Θα σας αναμορφώσω! Το είπε και ο Μαο στους Κινέζους. Θα σας αναμορφώσω. Το είπε και ο Πολ Ποτ στους Καμποτζιανούς. Θα σας αναμορφώσω. Το είπε και ο Σταλιν στους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Θα σας αναμορφώσω. Σας φαίνεται, σε κάποιους, υπερβολική η σύγκριση; Είναι που έπαψε να σας νοιάζει ο δημόσιος βίος,. Απορροφάτε στις πρωινές εκπομπές. Οι αμυγδαλιές, οι κερασιές, τα οπωροφόρα, σε αυτά τα πρωινάδικα είναι με την φόρμα της γλάστρας.

ίγο πότισμα και έξω από εδώ. Ε, αυτό είναι ο Αθηναίος πρώην πολίτης.

νέα γλάστρα! Λίγο πότισμα και έξω από εδώ.

[caption id="attachment_421" align="alignnone" width="206"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos