9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980

Τζον Γουίνστον Ονο Λέννον υπήρξε ένα παγκόσμιο σύμβολο. Το άκουσμα της δολοφονίας του, που αποτέλεσε και υλικό για πολλές θεωρίες συνομωσίας, μιας και την εποχή του Ρηγκανισμού, ο Ειρηνικός ακτιβισμός του ήταν ενοχλητικός για το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, σοκάρισε την παγκόσμια κοινότητα και έριξε σε θλίψη και δάκρυα τους εκατομμύρια φίλους του.


style="text-align: right;">Του Αλέξανδρου Τσίγγου*

style="text-align: left;">Ήταν ένας εμβληματικός Άγγλος τραγουδιστής, στιχουργός, ακτιβιστής της ειρήνης και θρύλος, του οποίου τα τραγούδια οι στίχοι του και η ζωή toy δεν σταματούν να εμπνέουν όλες τις γενιές από τότε μέχρι σήμερα. Ως συνιδρυτής των Beatles,οι επιτυχίες του Λέννον και της μπάντας του σε όλο τον κόσμο είχε ι κάνει το συγκρότημά του και αυτόν, έναν ήρωα.

aption id="attachment_421" align="alignright" width="178"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

Γνωρίζοντας πόσο έμπνευση και επιρροή είχε αποκτήσει στην εποχή του, ο Λέννον το χρησιμοποιούσε για να στέλνει μηνύματα ειρήνης, αγάπης, θετικότητας στον κόσμο. Ο επαναστατικός, φιλειρηνικός και γλυκός ήχος της μουσικής του Τζον Λέννον, χρησιμοποιήθηκε για να αντιταχθεί σε κάθε είδος βίας και οι στίχοι με τις πιασάρικες μελωδίες, που όλοι μιλούν για την αγάπη, κατάφεραν να αγγίξουν τις καρδιές των οπαδών με το υπέροχο μήνυμα τους για την ειρήνη.

Το Revolution, το All we are saying you give peace a chance, που αποτέλεσε και το μουσικό χαλί στην ταινία Φράουλες και Αίμα, μια ταινία για τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στο πόλεμο του Βιετνάμ, ακόμα ηχούν στα αυτά των φίλων της μουσικής.

Ήταν σε θέση να προσεγγίσει εκατομμύρια, και ακόμα και σήμερα, η μουσική του συντονίζει τους ανθρώπους να μιλήσουν και να εγερθούν εναντίον όλων όσων είναι λάθος στην κοινωνία, και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

ερικές από τις φημισμένες τους ρήσεις είναι οι εξής:

1. Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους, αλλά όλοι μπορούν να βοηθήσουν έναν.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρούμε την ελπίδα ζωντανή. Γιατί χωρίς αυτήν θα χαθούμε.

Αν δεν μπορούμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας, δεν μπορούμε να διευρύνουμε όλη την ικανότητά μας να αγαπάμε τους άλλους ή τις δυνατότητές μας να είμαστε δημιουργοί.

Η ευτυχία είναι μέσα σου και όχι μέσα από τον άλλον.

Η ειρήνη δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να επιθυμείς. Είναι κάτι που φτιάχνεις, κάτι που κάνεις, κάτι που είσαι, και κάτι που το μοιράζεις στους άλλους.

Όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Αν δεν είναι όλα καλά, δεν είναι το τέλος.

Η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, ενώ εσύ είσαι απασχολημένος κάνοντας σχέδια.

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν ειρηνικά. Μπορείς να πεις ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος. Ελπίζω κάποια μέρα θα ενωθείς μαζί μας και ο κόσμος μας θα γίνει ένας.

Όταν δεν μπορώ να τραγουδήσω με την καρδιά μου, μπορώ μόνο να μιλήσω με το μυαλό μου.

. Δεν χρειάζεσαι κάποιος να σου πει ποιος είσαι ή τι είσαι. Είσαι αυτό που είσαι!

. Όλα είναι πιο καθαρά όταν είσαι ερωτευμένος.

. Ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές.

. Ένα σφάλμα είναι μόνο ένα λάθος που γίνεται σφάλμα όταν αποτυγχάνεις να το διορθώσεις.

. Το να προσπαθείς να ευχαριστήσεις όλους για να σε συμπαθήσουν είναι αδύνατο – αν το κάνεις αυτό, θα καταλήξεις στη μέση με κανέναν γύρω σου να σε συμπαθεί. Απλά πρέπει να αποφασίσεις για το τι νομίζεις τι είναι το καλύτερό και κάντο.

Imagine living a life in peace dreamers!

*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos