Για δες, φίλε μου, τι μαγικό ταξίδι κάνουν οι λέξεις!
άνε από δω, πάνε από εκεί... αλλάζουν τόπους, αλλάζουν έννοιες... κι από στόμα σε στόμα μεταμορφώνονται και ξανάρχονται στον τόπο που γεννήθηκα γυαλιστερές και γκλαμουράτες!
Κάτι τέτοιο συνέβη και με τη λέξη γκλάμουρ!
strong>Κάπως έτσι κι εμείς αρχίσαμε να πιστεύουμε πως και η γραμματική είναι γκλάμουρ και γκλαμουράτος αυτός που γνωρίζει τη γλώσσα μας και τη γκλαμουριά της!
Για check, s’il vous plaît:
5>γκλάμουρ < από το αγγλικό (του 19ου αι.) glamour < σκοτς glamer (γοητεία, ομορφιά) < από το σκοτσέζικο glammar (= ξόρκι, φίλτρο μαγικό) < από το παλαιότερο αγγλικό gramarye (γραμματική, μάθηση, απόκρυφη γνώση) < από το παλαιότερο γαλλικό gramaire (γραμματική) < από το λατινικό grammatica < από το ελληνιστικό γραμματική, θηλυκό του γραμματικός < γράμμα < γράφω (αντιδάνειο) < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *gerbʰ- (χαράσσω)
--more-->
6>Nα ξαναθυμηθούμε τι είναι το αντιδάνειο;
m>Όταν εισάγουμε προς χρήση στην γλώσσα μας μια λέξη (Α), προσαρμόζοντας κατάλληλα μια λέξη (Β) που χρησιμοποιείται σε μια άλλη γλώσσα, τότε η λέξη (Α) είναι ένα γλωσσικό δάνειο. Οι γλώσσες δανείζονται συχνά λέξεις από άλλες γλώσσες. Στην ειδική περίπτωση που η ξένη γλώσσα είχε προγενέστερα δανειστεί προς χρήση την λέξη (Β) προσαρμόζοντας μια λέξη (Γ) της δικής μας γλώσσας, τότε λέμε ότι η λέξη (Α) είναι ένα αντιδάνειο.
______________________________________________________________________
Γνωρίζαμε ότι στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχει μία κουλτούρα απευθείας αναθέσεων έργων. Μία κουλτούρα, η οποία αντί να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ανάθεση και υλοποίηση ενός έργου, τείνει συχνά να παραχωρεί έργα δεκάδων χιλιάδων ευρώ με διαδικασίες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν «τόσο - όσο».
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία με την απρόκλητη, κυριολεκτικά, εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων μετά από εντολή του Προέδρου της Ρωσίας ίσως να εξέπληξαν πολλούς αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης της ρωσικής ηγεσίας, σε ορισμένους όμως ξύπνησαν αφόρητους συσχετισμούς με γεγονότα που συνέβησαν 84 χρόνια πριν…
Συνεχείς είναι οι αναρτήσεις με τις οποίες ο Μένιος Φουρθιώτης ουσιαστικά προειδοποιεί με αποκαλύψεις για τις σχέσεις και τις επαφές του με στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.
Είμαστε μία χώρα η οποία, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, δεν έχουμε χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης.
Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Υπάρχουν και αυτοί που απλώς δίνουν ρεσιτάλ βλακείας.
Επειδή το ποστ της Αυγής που έδειχνε νεκροταφείο στις Σέρρες που γινόταν επέκταση με άνοιγμα καινούργιων ταφων δεν είναι τυχαίο , όπως η πρόβλεψη ή η ευχή να γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο με τους αμέτρητους νεκρούς , ας έχουμε το νου μας στην μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλο θα πει Χαλκιδική, μωρό μου, κι άλλο θα πει Χαλκίδα...
«Λοιπόν, θα σας πω τι με έφερε ως εδώ. Τα πολιτικά προβλήματα ήταν πολύπλοκα και ο γερμανικός λαός δεν τα κατανοούσε. Υπό αυτές τις συνθήκες προτίμησαν να αφήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς να τους απαλλάξουν από αυτό το μπερδεμένο χάλι. Εγώ, από την άλλη μεριά, απλοποίησα τα προβλήματα και τα έβαλα σε τάξη χρησιμοποιώντας απλούς όρους. Οι μάζες το κατάλαβαν αυτό και με ακολουθούν.» - Adolf Hitler
Από πάντα, δέσμια του μαμαδίστικου ενστίκτου σου, με ρωτούσες «πεινάς;» «έφαγες;» «σε βλέπω κομμένη». Όλες αυτές οι οισοφαγικές ερωτήσεις από τη μία μου έδιναν στα νεύρα, από την άλλη με τύλιγαν με μια γλυκιά θαλπωρή. Γιατί δεν ξέρω για τον έρωτα, αλλά η αγάπη σου περνούσε πάντα από την καρδιά, κάνοντας μια μεγάλη στάση στο στομάχι.
Είσαι τόσο ευαίσθητη. Τόσο συναισθηματική. Είσαι συνέχεια σε άμυνα...
Βγήκε η πρόεδρος του Κινάλ να κατακρίνει την κυβέρνηση για το λόγο ότι δεν εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την αναστολή για την εισφορά αλληλεγγύης του 2021 για να ψαρέψει μερικά ψηφαλάκια από τη μεγάλη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά... ξέχασε μερικά πράγματα...
Ο Φυσικός: «Η Αγάπη είναι χημεία» (Jim Al-Khalili, θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας)
Από την πρώτη επιστολή: Διαβάζοντας τη λέξη, διαβάζουμε τον κόσμο!
«Όταν σου μάθουν κάτι επίμονα από τη νηπιακή ηλικία και μέσα στην αταβιστική χαραγή και σφυρηλάτηση για δεκάδες γενεές, τότε η δομή αυτή γίνεται θεμελιώδης στην υφή της ύπαρξης και της ουσίας σου.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενακης έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα , να βάλει τάξη και να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα του αθλητισμού...
Σ' αυτή τη χώρα τελικά, είναι καλύτερο να μην προσδοκά κανείς τα αυτονόητα.