Δεν πρόλαβε καν να "στεγνώσει το μελάνι" από το άρθρο για την πρόταση της Ρωσίας και της Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη (ΕΔΩ), και οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες. 


style="text-align: right;">Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

στρατηγός Χαφτάρ δέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός (όπως είχε προβλεφθεί και στο προηγούμενο άρθρο), ενώ ο Αλ Σαράζ, ο "πρωθυπουργός" της κυβέρνησης στη Τρίπολη, σπεύδει αύριο στην Τουρκία... Προφανώς για να συνεννοηθεί με τον Tούρκο Πρόεδρο (ή να πάρει εντολές...) για τις επόμενες κινήσεις του.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">#BREAKING

e Libyan National Army agrees to a ceasefire starting at 00:01, 12 January 2020. #Libya pic.twitter.com/vtpdob08Fp

? LibyaReview (@LibyaReview) January 11, 2020

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Σήμερα άλλωστε, ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν, για το θέμα της Λιβύης.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="tr">Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

?rüşmede, Libya başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.https://t.co/oIEswtQ5Kd pic.twitter.com/WFcjYxbScT

— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) January 11, 2020

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

 

Οι επόμενες κινήσεις του Χαφτάρ δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Αν όμως ανατρέξουμε στο ιστορικό παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πως τέτοιες συμφωνίες 'κατάπαυσης του πυρός" έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως δικαιολογία για την "χαλάρωση του αντιπάλου" και για αιφνιδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία και η Γερμανία (η δεύτερη είναι "σύμμαχός" μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), έσπευσαν ουσιαστικά να προστατεύσουν την απαράδεκτη και καταφανώς παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τη Μεσόγειο και, ουσιαστικά, να αφήσουν την Ελλάδα για ακόμα μία φορά να τα βγάλει πέρα μόνη της με έναν "γείτονα" ο οποίος μόνο φιλήσυχος δεν είναι.

Η Ρωσία είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί το κάνει: Θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τα κέρδη της από την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ένας αγωγός που δεν μεταφέρει δικό της αέριο θα της προκαλέσει ζημιά. Επίσης, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα της προκαλέσουν ζημιά.

Η Γερμανία όμως; Θεωρητικά θέλει να "απεγκλωβίσει" την Ευρώπη από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου, πρακτικά όμως φαίνεται πως είναι ένας σύμμαχος τόσο των Ρώσων όσο και των Τούρκων στην περιοχή.

Και αυτό δεν είναι καλό, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τη Μεσόγειο, ούτε για τη Μέση Ανατολή και, ούτε φυσικά, για την Ελλάδα.

Δυστυχώς, στο ευρωπαϊκό "μαντρί" φαίνεται πως "ο λύκος φυλάει τα πρόβατα"...