Του Πέτρου Τρουπιώτη*

περίπτωση της «βασιλόπιττας Βορίδη», απέδειξε για μια ακόμα φορά (και μάλιστα «περίτρανα» όπως θα έλεγαν παλαιότεροι συνάδελφοι μου), ότι ο λαϊκισμός όχι απλώς ζει αλλά φαίνεται πως ακόμα βασιλεύει…

Δεν μπορεί κάνεις αλλιώς να εξηγήσει τον όλο θόρυβο που έγινε για την «βασιλόπιττα Βορίδη», όπως αποκαλείται πια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το όλο θέμα που ξέσπασε με την απόφαση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης να πραγματοποιήσει εκδήλωση για 1000 περίπου υπάλληλους του υπουργείου, για την «καθιερωμένη» κοπή της βασιλόπιττας. Κάτι βέβαια που γίνεται εδώ και χρόνια σε ολους σχεδόν τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

[caption id="attachment_1885" align="alignright" width="150"] Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος[/caption]

Το θέμα εδώ , που κάποιοι θεωρήσαν ότι μπορούν πάνω του να «κάνουν παιχνίδι», ήταν το ποσό της όλης εκδήλωσης. Το …τεράστιο ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ.

Έτσι, εντέχνως, αφαιρώντας μια σειρά από στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των ατόμων αλλά και το ότι επρόκειτο για γενικότερη εκδήλωση και όχι απλώς κοπή πίττας, μίλησαν για «σπάταλη 12000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία από τον Μ Βορίδη για βασιλόπιττα».

Μάλιστα μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκέστηκε σε τέτοια σχόλια, αλλά αντιπαρέβαλε τα 30 ευρώ που έδωσε αυτή για πίττα που έκοψαν στο προσωπικό της γραφείο με τα 12 χιλιάδες του κ Βορίδη, ξεχνώντας (τυχαίως φαντάζομαι) ότι επρόκειτο για εκδήλωση του υπουργείου, με 1000 άτομα κλπ.…

Ακολουθήθηκε στην συνέχεια η πρακτική «Γκαίμπελς», του λέγε λέγε κάτι θα μείνει αλλά και η γνωστή τακτική της αφαίρεσης στοιχείων από ένα γεγονός ώστε να «μπαίνει στα καλούπια» του σεναρίου που θέλεις να φτιάξεις και το θέμα έγινε μέγα…

Δεν θα ήταν ζήτημα ούτε καν προς αναφορά, αν το όλο κλίμα λαϊκισμού που επικρατεί όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης , αλλά και σε κόμματα και πολίτικους αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, δεν μεγιστοποιούσε το ζήτημα και δεν το έκανε «πρώτο θέμα».

Και για να είμαστε ειλικρινείς, στην όλη προσπάθεια, πήραν μέρος με τον ένα η τον άλλο τρόπο , όχι μόνον μέσα ενημέρωσης, συνάδελφοι μου δημοσιογράφοι και στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποιοι που βρίσκονται στον χώρο της συμπολίτευσης. (Γνωστό εξάλλου το σχετικό … σύμπτωμα στον χώρο της φιλελεύθερης παράταξης).

Ο λαϊκισμός λοιπόν στο έσχατο σημείο. Και μάλιστα από ανθρώπους που όταν είχαν στην διάθεση τους κρατικά κονδύλια, χρησιμοποίησαν πολλαπλάσια ποσά για …απίθανους κυριολεκτικά λόγους.

Τώρα το ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση που είναι «καθιερωμένο γεγονός» στην ελληνική κοινωνία, το ότι το σχετικό κονδύλι είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του υπουργείου στην σχετική κατηγορία εξόδων (που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί σύντομα για κάτι παρόμοιο) και αλλά τέτοια ζητήματα, πήγαν στην άκρη μια και έπρεπε να υπάρξει αυτή η λαϊκίστικη έξαρση.

Κρίμα για την χώρα αλλά και (ορισμένους έστω) πολίτικους και δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν τον λαϊκισμό στην χειρότερη μορφή του, μόνον και μόνον είτε για να θίξουν κάποιον αντίπαλό τους ή «αντίπαλό» τους ή για να έχουν αναγνωσιμότητα –τηλεθέαση ή για να κάνουν «σέρβις» σε κάποιους άλλους.

ΥΓ. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω και την κίνηση του κ Βορίδη, ο οποίος μια και θεώρησε ότι βρίσκεται σε «δύσκολη» θέση απέσυρε την απόφαση του και πλήρωσε τις 12 χιλιάδες από την τσέπη του , λέγοντας μάλιστα ότι είναι μέρος της αποζημίωσης που πηρέ από δικαστική διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο.

υπάμαι κ. υπουργέ, μπορεί η όλη κίνηση αυτή, με την εμπλοκή μάλιστα του κ Καμμένου, να έδωσε κάποιους τίτλους σε εφημερίδες και site, όμως οφείλατε πιστεύω, αν θεωρούσατε ότι η απόφαση σας ήταν σωστή (και ήταν κατά την άποψη μου) να επιμείνετε σε αυτή.

ι πολιτικοί οφείλουν να υπερασπίζονται θέσεις που παίρνουν, όταν θεωρούν ότι είναι σωστές, άσχετα από τις όποιες αντιδράσεις..

trong>Γιατί, και η δική σας κίνηση , ρέπει ολίγον, προς τον λαϊκισμό…

αλή χρονιά.