Σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ρώσου Προέδρου Πούτιν με τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. 


style="text-align: right;">Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

ετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων στο Ιντλίπ της Συρίας, οι οποίες κατέληξαν στον θάνατο δεκάδων τούρκων στρατιωτικών, καθώς και των ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο, προκειμένου να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε. να μεσολαβήσουν στον ρώσο Πρόεδρο, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται, και είναι, πιεσμένος.

Ουσιαστικά σήμερα δεν θα είναι μία συνάντηση για συνεννόηση μεταξύ των δύο αλλά μία συνάντηση ικεσίας του τούρκου Προέδρου προς τον ρώσο.

Οι τούρκοι επιθυμούν την διακοπή της ρωσικής υποστήριξης προς τον στρατό του Άσαντ στη Συρία καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με πανωλεθρία. Αυτό θα κοστίσει, πιθανότατα, και την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν.

Επειδή και στο παρελθόν έχουν έρθει πολύ κοντά στην ανοιχτή σύγκρουση οι δύο Πρόεδροι, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης.

Αν ο Πούτιν αποφασίσει να εκδιώξει τούρκους, ISIS (οι οποίοι συνεργάζονται ανοιχτά με τον τουρκικό στρατό) και παραστρατιωτικές δυνάμεις των τούρκων από τη Συρία, το μέλλον του Ερντογάν είναι ουσιαστικά προδιαγεγγραμένο.

Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα παραχωρήσει ο τούρκος Πρόεδρος στον ρώσο προκειμένου να εξασφαλίσει "το έλεός του".

Αναμένομεν...