Οταν η χώρα έχει ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες από όλες τις ηγετικές φωνές που θα δώσουν κατεύθυνση στον ζαλισμενο από την πανδημία του Κορωνοιου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.


style="text-align: right;">Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

ια αρκετές ημέρες έχει δοθεί χρόνος στον θρησκευτικό και πνευματικό αρχηγό της χώρας να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις και να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις στο ποίμνιο του με το να να πρότεινε στην ΔΙΣ τη διακοπή λειτουργίας των εκκλησιών μέχρι νεωτέρας και αφού η κατάσταση γινόταν ελεγχόμενη.

Όμως προτίμησε τη μεσοβεζικη λύση της λειτουργίας των ναών για κατά μόνας προσευχής των πιστών , όπως και τη διενέργεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας αλλά με μικρότερη διάρκεια.

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="258"]Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας*[/caption]

Ανάγκασε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά να ανακοινώσουν ολοκληρωτικό κλείσιμο όλων των ναών και των θρησκευτικών τόπων λατρείας όλων των δογμάτων.

Η λογική που επέβαλε ο κ. Ιερώνυμος στη ΔΙΣ απέχει από την ανάγκη προστασίας της κοινωνίας η οποία περίμενε τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης εκκλησίας να συμβαδισει με τα θέλω της κοινωνίας και να μην σκέφτεται με τη λογική προστασίας ενός μικροεμπορου που σκέφτεται ότι κλείνει το κατάστημα του και χάνει χρήματα και όχι με τη λογική ενός πνευματικού ηγέτη που ηγείται μιας θρησκείας που έχει το πνεύμα σε υψηλότερη θέση από την ύλη.

Καμία κυβέρνηση και κανένας κρατικός παράγοντας δεν μπορεί να απαγορεψει στον άνθρωπο το δικαίωμα στην προσευχή και στο να βρίσκεται ανά πάσα ώρα κοντά στο Θεό έστω και μακριά από την εκκλησία.

εν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν και βρίσκονται κοντά στο Θεό και στα κηρύγματα του , κρατάνε όμως μια απόσταση από αυτό που ονομάζεται εκκλησιαστικό ποίμνιο γιατί απορρίπτουν τις πρακτικές των σημερινών αντιπροσώπων του Θεού .

Ίσως ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει αντιληφθεί ότι η εκκλησία ίσως και με δική του ευθύνη έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία και όχι η κοινωνία από την εκκλησία.

Τα χαρακτηριστικά ενός πνευματικού ηγέτη είναι να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και να ζει σύμφωνα με την εποχή του συμβαδίζοντας με τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία.

ο πνευματικό έργο της εκκλησίας για να περάσει στα περισσότερα στρώματα της κοινωνίας πρέπει να έχει ευρύτητα πνεύματος , πατρική διάθεση και όχι τιμωρητική με αυστηρούς κανόνες και πρέπει.

ο παράδειγμα του Μακαριστού Χριστόδουλου ο οποίος καλούσε τους νέους λέγοντας τους να έλθουν όπως είναι με την κοντή φούστα τα κορίτσια και με τα σκουλαρίκια τα αγόρια.

ι απαγορεύσεις και οι αποκλεισμοί κρατάνε τους πιστούς μακριά από τους ναούς όπως και με αυτή την πανδημία οι λάθος αποφάσεις κρατάνε τον κόσμο και την κοινωνία μακριά από τις εκκλησίες που περίμεναν από την ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να είναι περισσότερο υπεύθυνη και πρακτική .

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκτέθηκε και έδειξε ότι απέχει πολύ από τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη ο οποίος παίρνει πολλές φορές και δυσάρεστες αποφάσεις .

εν είχε τη διορατικότητα και το ανοιχτό μυαλό ενός ηγέτη που βάζει στη ζυγαριά τα δεδομένα , παίρνει απόφαση , προτείνει στην Ιεραρχία που τον ακολουθεί μαζί με το ποίμνιό του.

Δυστυχώς για τον ίδιο και για τη χώρα ο Προκαθήμενος στην Αρχιεπισκοπή της Ορθόδοξης εκκλησίας κρίθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

ΥΓ

ν έδειχνε ο κ. Ιερώνυμος την ίδια σπουδή για να πάρει θέση για τον Κορονοιο όπως είχε δείξει πέρυσι με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν πρότεινε ότι πολιτικά θέματα η επίσημη πολιτεία είναι αυτή που χαράζει πολιτική και απαγόρεψε στην ιεραρχία και στους πιστούς τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

ε αυτή την περίπτωση αναγνωρισε το δικαίωμα της πολιτείας να χαράζει πολιτική , δεν αναγνώρισε όμως τώρα με το κλείσιμο των εκκλησιών ότι η πολιτεία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύει την υγεία του πληθυσμού.

κ. Ιερώνυμος λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά και όχι σαν υπεύθυνος πνευματικός ηγέτης και για το λόγο αυτό οι πολίτες όλοι αλλά και το ποίμνιό του θα τον κρίνουν αυστηρά με το πέρας αυτής της κρίσης.

ΥΓ2

εν θέλω να παρεξηγηθεί η στάση μου ως αντιχριστιανική ούτε ως προσωπική επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο αλλά ως μονάχα της αστοχίας του Αρχιεπισκόπου αλλά και της ιεραρχίας και λάθος αντίδρασης σε αυτό μείζον θέμα..


*Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos