Από την αρχαία Ελληνική κοσμοαντίληψη στην Χριστιανική παράδοση και την σύγχρονη Αστρονομία.

strong>


style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

ι New York Times παρουσίασαν σε ένα πρόσφατο σχετικά άρθρο τους, την εικόνα που συνέλαβαν οι αστρονόμοι για το σύμπαν.

ο σχήμα ενός αυγού. Η διαρκής επέκτασης του, ο θάνατος και η ζωή μέσα του.

Η γέννηση και ο θάνατος ως εναλλαγή της φύσης των πραγμάτων και της διαδοχής τους.

[caption id="attachment_421" align="alignright" width="243"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

Το κοσμικό αυγό, αποτελεί στην αρχαία Ελληνική κοσμοθεωρία το κέντρο της δημιουργίας.

Έχοντας κεντρική θέση στην Ορφική κοσμογονία, το αυγό θεωρείτο κοινή τροφή για τους νεκρούς.

Αυγά αληθινά η από λίθο η πηλό, ζωγραφισμένα ωοειδούς ή σφαιρικού σχήματος η απομιμήσεις τους εμφανίζονται αρχικά σε γεωμετρικές ταφές.,

παρουσία τσοφλιών από αυγά είναι συχνή σε ταφές και σε καύσεις νεκρών. Είναι η τροφή που τους συνοδεύει στον Κάτω Κόσμο. .

διακόσμησή τους ποικίλει: πολυχρωματικά μοτίβα σε λευκό φόντο, λευκή διακόσμηση σε σκούρο φόντο, μελανόμορφες ή ερυθρόμορφες σκηνές που ενίοτε συνδέονται με ταφικές πρακτικές, όπως την πρόθεση και θρήνο του νεκρού.

Τα αυγά στην ταφή, συνεχίζουν να έχουν έντονη παρουσία στην αρχαϊκή εποχή έως και τους κλασσικούς χρόνους.

[gallery type="rectangular" link="none" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="8418,8428,8427,8426,8425,8424,8423,8422,8421,8420"]

Ο κύκλος ζωής, η σχέση του θανάτου και της γονιμότητας που εκφράζεται συμβολικά μέσα από το αυγό συνδέεται με παραδόσεις όπου το αυγό αποτελεί την ίδια την πράξη θανάτου και ανάστασης των θνήσκοντων θεών, όπως ο Άδωνης, η Περσεφόνη και ο Χριστός.

Συμπληρωματικά το αυγό συμβολίζει το γυναικείο φύλο, αλλά το συναντάμε και σαν αντικείμενο που συνδέεται με τα Αδώνεια μυστήρια, την ετήσια γιορτή εις ανάμνηση του θανάτου και της ανάστασης του Άδωνη.

Μελέτες υποστηρίζουν πως οι ανύπανδροι νεκροί άνδρες λάμβαναν ως κτερίσματα στις ταφές τους αυγά και αντίστοιχα οι ανύπανδρες γυναίκες ομοιώματα φαλλών, με αυτόν τον τρόπο συμβολικά να νυμφεύονται έναν σύζυγο στην ταφή τους και στον κάτω Κόσμο.

Τόσο ο φαλλός όσο και το αυγό αποτελούν σύμβολα γονιμότητας στις ταφές και συνδέονται με την αναζήτηση της αναγέννησης μέσα από το θάνατο. Με αυτόν τον τρόπο και τα δύο φύλλα προσφέρονται συμβολικά στο θάνατο σε αντάλλαγμα της μελλοντικής γονιμότητας.

Σε ένα άλλο επίπεδο η προσφορά κτερισμάτων δηλαδή αντικειμένων που συνδέονται αξιακά ή προσωπικά με το νεκρό και δίνονται σαν δώρα στον τάφο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις πεποιθήσεις που αφορούν τη μεταθανάτια ζωή. Κι αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα μιας και οι συγγενείς συνεχίζουν να εναποθέτουν στους τάφους των δικών τους,

ειρά προσφορών όπως πακέτα τσιγάρα, γλυκά, μαντήλια, παιχνίδια αγαπημένα αντικείμενα όπως ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα ρολόι ανάλογα της ηλικίας και γούστου του θανόντα.

Φωτογραφίες: παραδείγματα πήλινων μελανόμορφων αυγών που βρέθηκαν σε ταφές στο νεκροταφείο του Κεραμεικού και σε ακόμα παλαιότερους Μυκηναϊκούς τάφους όπου μπορεί να θαυμάσει ο κάθε ένας το περίτεχνο της διακόσμησης τους .

το τέλος ο Κόσμος για την σύγχρονη Αστρονομία.


*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos