Από την αρχαία Ελληνική κοσμοαντίληψη στην Χριστιανική παράδοση και την σύγχρονη Αστρονομία.
strong>
style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*
ι New York Times παρουσίασαν σε ένα πρόσφατο σχετικά άρθρο τους, την εικόνα που συνέλαβαν οι αστρονόμοι για το σύμπαν.
ο σχήμα ενός αυγού. Η διαρκής επέκτασης του, ο θάνατος και η ζωή μέσα του.
Η γέννηση και ο θάνατος ως εναλλαγή της φύσης των πραγμάτων και της διαδοχής τους.
[caption id="attachment_421" align="alignright" width="243"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]
Το κοσμικό αυγό, αποτελεί στην αρχαία Ελληνική κοσμοθεωρία το κέντρο της δημιουργίας.
Έχοντας κεντρική θέση στην Ορφική κοσμογονία, το αυγό θεωρείτο κοινή τροφή για τους νεκρούς.
Αυγά αληθινά η από λίθο η πηλό, ζωγραφισμένα ωοειδούς ή σφαιρικού σχήματος η απομιμήσεις τους εμφανίζονται αρχικά σε γεωμετρικές ταφές.,
παρουσία τσοφλιών από αυγά είναι συχνή σε ταφές και σε καύσεις νεκρών. Είναι η τροφή που τους συνοδεύει στον Κάτω Κόσμο. .
διακόσμησή τους ποικίλει: πολυχρωματικά μοτίβα σε λευκό φόντο, λευκή διακόσμηση σε σκούρο φόντο, μελανόμορφες ή ερυθρόμορφες σκηνές που ενίοτε συνδέονται με ταφικές πρακτικές, όπως την πρόθεση και θρήνο του νεκρού.
Τα αυγά στην ταφή, συνεχίζουν να έχουν έντονη παρουσία στην αρχαϊκή εποχή έως και τους κλασσικούς χρόνους.
[gallery type="rectangular" link="none" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="8418,8428,8427,8426,8425,8424,8423,8422,8421,8420"]
Ο κύκλος ζωής, η σχέση του θανάτου και της γονιμότητας που εκφράζεται συμβολικά μέσα από το αυγό συνδέεται με παραδόσεις όπου το αυγό αποτελεί την ίδια την πράξη θανάτου και ανάστασης των θνήσκοντων θεών, όπως ο Άδωνης, η Περσεφόνη και ο Χριστός.
Συμπληρωματικά το αυγό συμβολίζει το γυναικείο φύλο, αλλά το συναντάμε και σαν αντικείμενο που συνδέεται με τα Αδώνεια μυστήρια, την ετήσια γιορτή εις ανάμνηση του θανάτου και της ανάστασης του Άδωνη.
Μελέτες υποστηρίζουν πως οι ανύπανδροι νεκροί άνδρες λάμβαναν ως κτερίσματα στις ταφές τους αυγά και αντίστοιχα οι ανύπανδρες γυναίκες ομοιώματα φαλλών, με αυτόν τον τρόπο συμβολικά να νυμφεύονται έναν σύζυγο στην ταφή τους και στον κάτω Κόσμο.
Τόσο ο φαλλός όσο και το αυγό αποτελούν σύμβολα γονιμότητας στις ταφές και συνδέονται με την αναζήτηση της αναγέννησης μέσα από το θάνατο. Με αυτόν τον τρόπο και τα δύο φύλλα προσφέρονται συμβολικά στο θάνατο σε αντάλλαγμα της μελλοντικής γονιμότητας.
Σε ένα άλλο επίπεδο η προσφορά κτερισμάτων δηλαδή αντικειμένων που συνδέονται αξιακά ή προσωπικά με το νεκρό και δίνονται σαν δώρα στον τάφο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις πεποιθήσεις που αφορούν τη μεταθανάτια ζωή. Κι αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα μιας και οι συγγενείς συνεχίζουν να εναποθέτουν στους τάφους των δικών τους,
ειρά προσφορών όπως πακέτα τσιγάρα, γλυκά, μαντήλια, παιχνίδια αγαπημένα αντικείμενα όπως ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα ρολόι ανάλογα της ηλικίας και γούστου του θανόντα.
Φωτογραφίες: παραδείγματα πήλινων μελανόμορφων αυγών που βρέθηκαν σε ταφές στο νεκροταφείο του Κεραμεικού και σε ακόμα παλαιότερους Μυκηναϊκούς τάφους όπου μπορεί να θαυμάσει ο κάθε ένας το περίτεχνο της διακόσμησης τους .
το τέλος ο Κόσμος για την σύγχρονη Αστρονομία.
*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos
Γνωρίζαμε ότι στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχει μία κουλτούρα απευθείας αναθέσεων έργων. Μία κουλτούρα, η οποία αντί να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ανάθεση και υλοποίηση ενός έργου, τείνει συχνά να παραχωρεί έργα δεκάδων χιλιάδων ευρώ με διαδικασίες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν «τόσο - όσο».
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία με την απρόκλητη, κυριολεκτικά, εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων μετά από εντολή του Προέδρου της Ρωσίας ίσως να εξέπληξαν πολλούς αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης της ρωσικής ηγεσίας, σε ορισμένους όμως ξύπνησαν αφόρητους συσχετισμούς με γεγονότα που συνέβησαν 84 χρόνια πριν…
Συνεχείς είναι οι αναρτήσεις με τις οποίες ο Μένιος Φουρθιώτης ουσιαστικά προειδοποιεί με αποκαλύψεις για τις σχέσεις και τις επαφές του με στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.
Είμαστε μία χώρα η οποία, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, δεν έχουμε χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης.
Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Υπάρχουν και αυτοί που απλώς δίνουν ρεσιτάλ βλακείας.
Επειδή το ποστ της Αυγής που έδειχνε νεκροταφείο στις Σέρρες που γινόταν επέκταση με άνοιγμα καινούργιων ταφων δεν είναι τυχαίο , όπως η πρόβλεψη ή η ευχή να γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο με τους αμέτρητους νεκρούς , ας έχουμε το νου μας στην μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλο θα πει Χαλκιδική, μωρό μου, κι άλλο θα πει Χαλκίδα...
«Λοιπόν, θα σας πω τι με έφερε ως εδώ. Τα πολιτικά προβλήματα ήταν πολύπλοκα και ο γερμανικός λαός δεν τα κατανοούσε. Υπό αυτές τις συνθήκες προτίμησαν να αφήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς να τους απαλλάξουν από αυτό το μπερδεμένο χάλι. Εγώ, από την άλλη μεριά, απλοποίησα τα προβλήματα και τα έβαλα σε τάξη χρησιμοποιώντας απλούς όρους. Οι μάζες το κατάλαβαν αυτό και με ακολουθούν.» - Adolf Hitler
Από πάντα, δέσμια του μαμαδίστικου ενστίκτου σου, με ρωτούσες «πεινάς;» «έφαγες;» «σε βλέπω κομμένη». Όλες αυτές οι οισοφαγικές ερωτήσεις από τη μία μου έδιναν στα νεύρα, από την άλλη με τύλιγαν με μια γλυκιά θαλπωρή. Γιατί δεν ξέρω για τον έρωτα, αλλά η αγάπη σου περνούσε πάντα από την καρδιά, κάνοντας μια μεγάλη στάση στο στομάχι.
Είσαι τόσο ευαίσθητη. Τόσο συναισθηματική. Είσαι συνέχεια σε άμυνα...
Βγήκε η πρόεδρος του Κινάλ να κατακρίνει την κυβέρνηση για το λόγο ότι δεν εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την αναστολή για την εισφορά αλληλεγγύης του 2021 για να ψαρέψει μερικά ψηφαλάκια από τη μεγάλη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά... ξέχασε μερικά πράγματα...
Ο Φυσικός: «Η Αγάπη είναι χημεία» (Jim Al-Khalili, θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας)
Από την πρώτη επιστολή: Διαβάζοντας τη λέξη, διαβάζουμε τον κόσμο!
«Όταν σου μάθουν κάτι επίμονα από τη νηπιακή ηλικία και μέσα στην αταβιστική χαραγή και σφυρηλάτηση για δεκάδες γενεές, τότε η δομή αυτή γίνεται θεμελιώδης στην υφή της ύπαρξης και της ουσίας σου.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενακης έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα , να βάλει τάξη και να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα του αθλητισμού...
Σ' αυτή τη χώρα τελικά, είναι καλύτερο να μην προσδοκά κανείς τα αυτονόητα.